Educatie pacienti: Atentie la efectul toxic al produselor chimice asupra copiilor!
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Atentie la efectul toxic al produselor chimice asupra copiilor!
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/atentie-la-efectul-toxic-al-produselor-chimice-asupra-copiilor/
Substantele toxice care pot afecta sanatatea copiilor pot fi gasite in fiecare casa, daca ne gandim la substante precum produsele de curatat, detergentii de vase sau de rufe, produsele pentru parchet sau mobila, vopsele si chiar pesticidele. Un copil nesupravegheat este supus riscului de a intra in contact cu aceste substante si de a suferi de iritatii in zona ochilor, a gatului, pe piele.
Copiii sunt afectati mai puternic decat adultii de produsele toxice
GradulĀ in care un produs chimic afecteaza organismul depinde de cantitatea produsului cu care a intrat in contact, dar si de varsta si de greutatea persoanei. In acest caz, copiii sunt mult mai expusi de a suferi de afectiuni mai puternice din cauza produselor toxice pentru ca sunt mai mici si au o greutate mai mica.
Parintii trebuie sa ia in considerare si posibilele alergii care pot fi declansate prin contactul cu anumite produse.
Masuri de preventie a afectiunilor cauzate de produsele toxice
Este foarte important ca parintii sa depoziteze in locuri sigure produsele de curatat sau orice produse care contin substante toxice.
Principalele substante toxice in functie de frecventa, toxicitatea si efectele asupra corpului uman, mentionate de Enviromental Protection Agency (US) suntĀ Arsenic, Mercur, Vinil chloride, Benzen, Clomid.
Regulile principale de depozitare pentru siguranta copiilor precizate de Enviromental Protection Agency (US)
- Respectarea instructiunilor care apar scrise pe eticheta produsului
- Produsele care ar putea dauna copiilor daca acestia intra in contact cu ele trebuie depozitate intr-un loc inchis, unde acestia sa nu aiba acces
- Produsele inflamabile trebuie tinute in locuri protejate si departe de sursele de foc
- Niciodata nu trebuie sa fie tinute pesticidele sau alte produse toxice in acelasi loc cu produsele alimentare
- Intotdeauna produsele trebuie tinute in recipinetle in care au fost cumparate pentru a sti continutul lor, dar si masurile de preventie notate pe eticheta
- In cazul utilizarii pesticidelor sau a altor produse contra tantarilor, a soarecilor parintii trebuie sa se informeze foarte bine asupra efectelor negative pe care le pot avea prin aer.
- Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu produse pe ale caror etichete apar avertizarile Danger, Warning, Caution si sa citeasca instructiunile.
Un rol important il poate avea si medicul de familie in prevenirea parintilor asupra efectului toxic si a afectiunilor pe care le poate cauza un anumit produs care poate fi la indemana copiilor acasa.
In cazul contactului cu un produs toxic, pacientul trebuie sa informeze medicul asupra:
- numelui produsului si a proprietatilor acestuia
- modului in care a intrat in contact cu produsul
- cat timp a avut contact cu substanta toxica
- care sunt primele simptome pe care le-a observat
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii