Educatie pacienti: Autismul – Simptome si diagnostic
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Autismul – Simptome si diagnostic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/autismul-simptome-si-diagnostic/
Autismul este o afectiune care se manifesta in primul rand prin dificultati in comunicare si in stabilirea relatiilor sociale. Statisticile arata ca o treime dintre parinti observa anumite simptome pana la varsta de 1 a copilului, in timp ce 80-90% incep sa se ingrijoreze abia la varsta de 3 ani.
Principalele simptome in autism
Interactiunea sociala
- Dificultate in a stabili relatii interpersonale
- Dificultate in intelegerea gesturilor, a expresiei faciale sau a tonului vocii
- Dificultate in a percepe regulile sociale: in a pastra distanta cu interlocutorul sau, in a incepe un subiect impropriu pentru acel interlocutor
- Pot parea dezinteresati de ce se intampla in jurul lor
Comunicare
- Dificultate in a incepe sau a finaliza o conversatie
- Pot sa utilizeze cuvinte sau fraze complexe fara insa sa inteleaga semnificatia deplina
- Nu arata cu degetul spre obiecte
- Ofera raspunsuri care nu sunt relationate cu subiectul intrebarii
- Au dificultati in a intelege glumele, ironia, sarcasmul
- O parte dintre ei pot sa sufere de anxietate din cauza dificultatilor senzoriale si a imposibilitatii de a intelege lumea in care traiesc
Activitatile pe care le dezvolta
- Se pot confrunta cu o capacitate de imaginatie scazuta in activitati, ceea ce poate cauza repetitivitatea actiunilor, organizarea aproape obsesiva a obiectelor sau colectionarea lor
- Copiii cu autism pot dezvolta un hobby sau o activitate pe care o vor continua chiar pe tot parcursul vietii: interesul pentru computere, trenuri, masini despre care pot acumula multe informatii.
- Pot sa aiba capacitati foarte bune de a face calcule, de a memora liste, de a retine numere, de a desena sau pot avea abilitati muzicale.
- In unele cazuri, pot aparea dificultati in invatare ca dislexie, dispraxie
- Pot avea dificultati in perceptiile senzoriale: sunet, miros, distanta, gust. Aceste deficiente se manifesta in grade diferite in functie de fiecare caz
Diagnosticarea autismului la copii
Autismul poate fi diagnosticat in jurul varstei de 3 ani atunci cand parintii sau personalul care ingrijesc copilul observa o parte dintre simptome.
Semnalele de alarma pentru parinti apar in momentul in care copilul
- refuza sa fie tinut in brate
- nu raspunde la nume
- nu stabileste contactul vizual
- nu este interest de anumite jocuri
- nu incepe sa vorbeasca nici la varsta de 3 ani.
Autismul poate fi confundat in diagnosticare cu sindromul Asperger. Exista insa simptome diferite in Asperger printre care dorinta de interactiune cu cei din jur, abilitati de limbaj bune.
In cazul problemelor de interactiune sociala, autismul poate fi identificat eronat cu simptomele ADHD, tulburarea de atentie la copii.
Dupa inceperea tratamentului, a terapiei, multi dintre copiii cu autism isi recastiga abilitatile, avand insa dificultati in interactiunea sociala.
0 Comentarii