Educatie pacienti: Bolile respiratorii, a treia cauza de mortalitate in UE

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/04/2014

Bolile respiratorii, a treia cauza de mortalitate in UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/bolile-respiratorii-treia-cauza-de-mortalitate-ue/

tuseurectalDupa bolile cardio si cerebro-vasculare, bolile respiratorii reprezinta a treia cauza de mortalitate in Uniunea Europeana., conform statisticilor prezentate de dr. Catalina Panaitescu, medic primar de medicina familiei in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2014. In cadrul conferintei, a fost anuntata constituirea Grupului Respiro – Grup de excelenta in asistenta bolilor respiratorii care va functiona sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si a Centrului National de Studii pentru Medicina Familiei.

Bolile respiratorii cu cea mai mare rata de deces

Bolile cronice ale cailor respiratorii inferioare, urmate de pneumonie sunt afectiunile cu cea mai mare rata de deces in cadrul bolilor respiratorii.

Un risc majopr il reprezinta in aceasta statistica cancerele bronho-pulmonare.

Romania se situeaza pe locul al 7-lea ca mortalitate prin bolile respiratorii in UE si pe locul al 5-lea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar.

7000 de cazuri noi de boli respiratorii in 2010

Pentru anul 2010, Institutul National de Statistica a comunicat un numar de 7000 de cazuri noi de boli respiratorii in Romania.
Ingrijorator este faptul ca rata de crestere cazurilor a fost cea mai mare comparativ cu a altor boli.

“Sistemul nostru de sanatate nu reuseste sa faca fata acestei situatii. Toate deciziile luate pana acum s-au dovedit defectuase ingradind accesul pacientilor la serviciile de sanatate”, a precizat dr. Catalina Panaitescu.

32 de milioane de pacienti cu astm bronsic in Europa

Din cele 32 de milioane de pacienti cu astm bronsic, primesc tratament doar 17 milioane de pacienti.

Prevalenta astmului bronsic in Romania este de 4-6%, cu tendinta de crestere mai ales in cazul copiilor.

“In mediul urban, la grupa de varsta de 7-8 ani prevalenta bolii atinge 7,2%. Intr-o clasa cu 30 de copii, 2-3 au astm. Boala este subdiagnosticata, subtratata, din cauza aceasta cheltuiele in sanatate sunt foarte mari, 50% din bani ducandu-se pe tratamentul exacerbarilor. Un pacient cu astm are in medie 2 exacerbari pe an care necesita spitalizare si 3 exacerbari care ajung in ambulatoriu”, a precizat dr. Catalina Panaitescu.

Pentru inregistrarea video integrala a interventiei dr. Catalina Panaitescu si a dr. Catalina Isar, membri in Grupul Respiro al SNMF, interventie din cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei, click aici.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Buzatu Mihaela says:

    Doresc detali

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: