Educatie pacienti: Clamidioza sau infectia cu Chlamydia Trachomatis

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

15/10/2012
Clamidioza sau infectia cu Chlamydia Trachomatis

Clamidioza sau infectia cu Chlamydia Trachomatis

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/clamidioza-sau-infectia-cu-chlamydia-trachomatis/

Clamidioza este o boala cu transmitere sexuala produsa de bacteria Chlamydia Trachomatis. Este considerate una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala.

Un aspect foarte important este ca infectia poate fi transmisa de catre mama la copil, in timpul nasterii, cu consecinte importante asupra starii de sanatate a acestuia.

 

 

 

Care sunt cauzele infectiei cu Chlamydia?


Chlamydia Trachomatis este o bacterie care se transmite prin contact sexual neprotejat. La fel ca in cazul altor boli cu transmitere sexuala (cum este de exemplu gonoreea), Chlamydia se gaseste in colul uterin si uretra, dar poate trai si la nivelul ochilor sau la nivelul rectului.

In mod frecvent, atat barbatii, cat si femeile infectate, nu prezinta simptome de infectie cu Chlamydia. Astfel, aceste persoane pot raspandi infectia fara sa stie ca sunt bolnave.

 

Cum se manifesta chlamidioza? Cand mergem la medic?


Majoritatea femeilor infectate cu Chlamydia nu au simptome. Cervicita (inflamatie a colului uterin) este cea mai frecventă manifestare a infectiei. 

In timp ce aproximativ jumatate din femeile cu cervicita nu au simptome, altele pot prezenta secretii vaginale anormale sau dureri abdominale.  Infecţia uretrei este adesea asociata cu infectia colului uterin. Femeile cu infecţie a uretrei (uretrita), au simptomele tipice ale unei infectii de tract urinar (durere in etajul abdominal inferior, durere la urinare, nevoie frecventa de a urina).

Un alt aspect foarte important este riscul ca femeia sa prezinte probleme de fertilizare din cauza localizarii infectiei la nivelul trompelor uterine. Infectia cu Chlamydia este adesea netratata, deoarece femeile infectate nu prezinta niciun simptom. Acest aspect poate duce in timp la aparitia asa numitei boli inflamatorii pelvine (se estimeaza ca aproximativ 30 % din femeile infectate, daca nu sunt tratate, dezvolta bala inflamatorie pelvina), cu afectarea trompelor uterine si cu aparitia secundara a sterilitatii si a sarcinii extrauterine.

Infectia cu Chlamydia (ca si in cazul altor infectii cu transmitere sexuala) este asociata cu o incidenta crescuta a nasterilor premature. In plus, copilul poate fi infectat in timpul nasterii, consecintele asupra nou-nascutului fiind deteriorarea grava a ochilor sau declansarea unei pneumonii.

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!


Testele de laborator pot detecta cu usurinta existent unei infectii cu Chlamydia. Este bine sa va efectuati aceste teste daca considerati ca aveti un comportament sexual cu risc de a contacta boli infectioase cu transmitere sexuala (daca nu utilizati prezervativ si sunteti adeptul relatiilor sexuale intamplatoare).

In cazul femeilor care doresc sa conceapa un copil aceste investigatii sunt recomandate inainte de a fi insarcinate. Efectuarea testelor de detectare a infectiei cu Chlamydia nu necesita pregatiri speciale.

 

Informatii despre tratamentul infectiei cu Chlamydia


Niciun tratament nu se recomanda daca nu a fost prescris de un medic! Tratamentul in infectia cu Chlamydia implica antibiotice. Cele mai convenabile tratamente cu antibiotice sunt cele care se administreaza in doza unica, dar care au si pretul cel mai ridicat. Exista multe alte antibiotice, cu un pret convenabil, care pot fi utilizate.

 

Important!


Nu uitati ca utilizarea unui prezervativ (sau a altei bariere de protectie) este unica metoda care impiedica raspandirea infectiilor cu transmitere sexuala.

 

Articole pe acelasi subiect:

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: