Educatie pacienti: Cum sa te aperi de astm in propria casa
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Cum sa te aperi de astm in propria casa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cum-sa-te-aperi-de-astm-in-propria-casa/
Cunoasterea factorilor de declansare a astmului si a masurilor preventive inrautatirii starii de sanatate a bolnavilor de astm este extrem de importanta. Care sunt masurile principale de eliminare a factorilor de risc in cazul astmului?
- Verificarea peretilor de mucegai este o prima masura pentru a impiedica aparitia astmului in cazul oricarui membru al familiei. Mucegaiul apare pe suprafetele umede. In acest caz, pentru a evita aparitia asmului trebuie sa spalati si sa curatati regulat peretii de mucegai. O masura extrema este inlocuirea suprafetelor unde a fost descoperit mucegaiul.
- Eliminarea fumatului in casa este un aspect deosebit de important pentru evitarea imbolnavirii membrilor familiei. Din cauza nicotei si a monoxidului de carbon eliminat orice membru al familiei este expus riscului de a face astm. 60% dintre bolnavii de astm au acuzat manifestarea simptomelor ca fumatori pasivi.
- Alegerea unor carpete, covoare potrivite reprezinta o solutie de prevenire a astmului. Este recomandat sa evitam covoarele normale care atrag alergenii si praful. Pentru prevenirea aparitiei astmului este bine sa va cumparati covoare speciale sau sa optati pentru o podea din lemn de esenta tare.
- 50% dintre bolnavii de astm experimenteaza simptomele in prezenta insectelor care apar din cauza lipsei de curatenie si a prafului.
- Mobilarea casei prin evitarea mobilei tapitate si alegerea mobile din lemn, plastic, piele este o masura de evitarea factorilor de risc.
- Curatarea regulata a pernelor si a saltelelor de praf, precum si spalarea asternuturilor cel putin o data pe saptamana elimina riscul de aparitie a astmului.
- Patrarea curateniei in bucatarie prin spalarea regulata a vaselor si prin aruncarea mancarii care poate sa faca mucegai.
- Verificarea tevilor care ar putea sa aiba mucegai pe suprafete. Daca se observa mucegai pe suprafete, trebuie sa se schimbe tevile pentru evitarea factorilor de risc pentru aparitia astmului.
- Atentie la animalele de companie pe care le tinem in casa. Pentru evitarea aparitiei simptomelor de astm, este recomandata evitarea tinerii animalelor in casa. In cazul in care avem un animal de casa, trebuie sa faceti curat foarte des pentru a va feri de orice risc.
- Verificarea plantelor din casa de vreme ce in pamantul de la plante poate sa apara mucegai. In acest caz, este recomandat ca plantele sa fie scoase in afara casei. Statisticile arata ca 30% dintre bolnavii de astm au experimentat simptomele din cauza polenului, un principal factor declansator al astmului.
- Eliminarea umezelii din casa prin aerisirea incaperilor in timp ce se gateste sau se face dus, insa inchiderea ferestrelor dupa scurt timp. Pentru subsol se recomanda un dezumidificator.
Mai multe informatii despre factorii de risc ai declansarii astmului si masurile pe care le putem lua puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in astm”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii