Educatie pacienti: Diabetul zaharat
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Diabetul zaharat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/diabetul-zaharat/
Diabetul zaharat (DZ) este o boala cu evolutie cronica in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie.
Glucoza este principala sursa de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Patrunderea glucozei in celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas.
Diabetul apare atunci cind organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste cum trebuie.
La persoanele cu diabet glucoza in loc sa fie folosita ca substanta nutritiva de catre celule, ramane in sange (creste glicemia) si poate fi eliminate prin urina (glicozurie).
Intra pe Edumedical.ro, site-ul dedicat pacientilor, unde vei gasi toate informatiile despre diabet si viata cu diabet, preventie si precautii, sfatul medicului.
Medicii iti raspund la intrebari AICI.
Cum se manifesta diabetul zaharat? Cand trebuie sa mergem la medic?
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Ce putem face acasa?
Informatii despre tratamentul diabetului zaharat
Important!
Care sunt cauzele diabetului zaharat?
Pancreasul, o glanda abdominala, secreta prin partea ei endocrina un hormon, singurul care favorizeaza intrarea glucozei in celule si folosirea ei ca principala sursa de energie. Astfel, nivelul glucozei din sange scade. Deci insulina este singurul hormon hipoglicemiant. Absenta sau scaderea nivelului secretiei ei duce la cresterea glicemiei (adica concentratia sanguina a glucozei, care normal este 80-110 mg/dl). In cazul in care glicemia depaseste 180mg/dl, aceasta apare in urina, fenomen numit glucozurie.
Diabetul zaharat (DZ) este in principal de doua feluri:
1. Diabetul zaharat de tip 1 juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii si tineri. Este considerat o boala autoimuna, adica sistemul imunitar propriu ataca celulele secretoare de insulina si le distruge. Ca urmare, nu se mai secreta insulina si in acest caz bolnavii vor avea nevoie de administrare de insulina prin injectii toata viata.
2. Diabetul zaharat de tip 2, de maturitate, care apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si este cea mai raspandita forma de diabet. La acesti bolnavi, pancreasul nu produce suficienta insulina sau insulina produsa nu poate fi folosita eficient. Urmarea este tot acumulare glucozei in sange adica hiperglicemia.
Diabetul zaharat de tip 2 apare cu predominenta la persoanele supraponderale sau obeze.
Evolutia diabetului este catre numeroase complicatii, a caror aparitie poate fi temporizata, dar nu oprita definitiv, prin controlarea adecvata a glicemiei si mentinerea unui stil de viata sanatos.
Complicatiile diabetului apar cu atat mai repede cu cat nivelul glicemiei nu este bine controlat. Complicatiile apar la nivelul:
- cordului si vaselor (ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, arteriopatia);
- nervilor (neuropatia diabetica);
- rinichilor (nefropatia diabetica);
- ochilor (retinopatie diabetica);
- gingiilor,dintilor, organelor genitale si a altor organe.
Un lucru foarte important este descoperirea la timp a complicatiilor si tratarea lor pentru a diminua efectele negative.
Multi bolnavi se intreaba daca diabetul poate fi prevenit. Raspunsul este afirmativ numai in cazul diabetului de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit prin:
- combaterea obezitatii
- activitate fizica
- imbunatatirea stilului de viata
- folosirea atenta a medicamentelor diabetogene (cum ar fi cortizonicele).
Cum se manifesta diabetul zaharat? Cand mergem la medic?
Diagnosticarea diabetului zaharat
- Acest diagnostic se bazeaza pe determinare glicemiei din sangele venos, de peferinta dimineata pe nemancate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate in zile diferite pun diagnosticul de diabet.
- Diagnosticul de diabet se mai poate pune si in cazul in care se determina ocazional o glicemie de peste 200mg/dl in prezenta unor simptome sugestive pentru diabet. Glicemia ocazionala este glicemia determinata in orice moment al zilei, fara a tine cont de momentul ultimei mese.
Manifestarile diabetului zaharat
Mai mult de jumatate din pacienti nu au nici un simptom, diagnosticul stabilindu-se abia in prezenta complicatiilor cronice ale diabetului zaharat sau ca urmare a analizelor de laborator efectuate cu ocazia altor boli.
De aici rezida importanta unor investigatii de laborator macar anuale mai ales la persoanele care au factori de risc pentru diabet (locul de frunte fiind ocupat de obezitate, tulburari ale metabolismului grasimilor, alimentatia bogata in grasimi si dulciuri, stresul, sedentarismul).
Atunci cand se manifesta, diabetul poate fi sugerat de urmatoarele simptome:
- urinari frecvente si in cantitate mare;
- sete exagerata;
- senzatia permanenta de foame;
- intarzierea in vindecarea ranilor;
- intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor;
- infectii frecvente;
- tulburari de vedere;
Aceste tulburari apar in timp si persista multi ani, timp in care diabetul zaharat de tip 2 poate ramane nediagnosticat. In aceste cazuri diagnosticul se pune tarziu, cand complicatiile bolii au aparut.
Foarte important este ca in prezenta acestor simptome pacientul sa se adreseze medicului de familie pentru a adopta atitudinea terapeutica adecvata situatiei si pentru a fi urmarit si consiliat de acesta.
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Verificarea glicemiei se poate face la un diabetic prin determinarea ei la un laborator, dar si folosind un glucometru ( automonitorizare). Aprecierea se face cunoscand valorile glicemiei intre care se considera ca tratamentul este eficient:
- 90-130mg/dl inainte de mesele principale;
- mai mici de 180 mg/dl dupa mesele principale la 2 ore.
La masurarea glicemiei cu glucometrul trebuie respectate urmatoarele reguli:
- spalarea mainilor si uscare lor;
- se verifica data de expirare a benzilor test;
- se foloseste o picatura de sange mai mare;
- se verifica calibrarea aparatului;
- se curata aparatul;
- nu se foloseste dezinfectarea zonei intepate cu alcool.
Ce putem face acasa?
Dieta alimentara in diabetul zaharat
Pentru a fi eficient, regimul dietetic pentru diabet trebuie individualizat functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si eventualele boli asociate (hipertensiune arteriala, obezitate, afectiuni renale).
Pacientul bolnav de diabet zaharat trebuie sa respecte in dieta alimentara principiile piramidei alimentatiei sanatoase.
De asemenea, trebuie respectate urmatoarele reguli:
- cantitati mici de alimente in 5-6 mese, cu respectarea orei de masa, iar cina sa fie cu 2 ore inainte de culcare;
- evitarea zaharului si a alimentelor dulci;
- folosirea indulcitorilor artificiali in bauturile nealcoolice;
- cerealele, painea, pastele sau cartofii se consuma cu restrictie;
- carnea la gratar va fi preferata celei prajite, iar branza nu trebuie sa lipseasca la fiecare masa;
- se vor folosi fructele (grapefruit, lamai) si zarzavaturile din abundenta. Vor fi consumate fibre vegetale care imbunatatesc nivelul colesterolului si dau senzatie de satietate;
- alcoolul se va consuma cu moderatie, niciodata pe stomacul gol, deoarece se risca o scadere brusca a glicemiei (hipoglicemie);
- se va evita consumul de sare in caz de hipertensiune asociata.
Exercitiul fizic in cazul diabetului zaharat
Exercitiile fizice cresc sensibilitatea corpului la insulina, ajuta la scaderea glicemiei si stimuleaza circulatia sangelui. Au rol de a reduce stresul si imbunatatesc starea psihica.
Diabeticul trebuie sa stie ca sedentarismul trebuie combatut prin plimbari, eforturi moderate si orice activitate care implica mersul si mobilizarea intregii musculaturi in mod echilibrat.
In cazul in care s-a efectuat un efort fizic mare, se vor administra dulciuri rapide, 10-15 g (gem, ciocolata, bomboane, sucuri de fructe).
Exercitiul trebuie sa cuprinda o perioada de incalzire de 10 min, urmata de o intindere a muschilor scheletici inca 10 min. Urmeaza exercitiul propriu zis: mers in pas vioi, alergat, ciclism, inot, care dureaza in medie 30 min. Se incheie cu exercitii de “racire” a muschilor, asemanatoare incalzirii.
Aceste exercitii se fac de minimum de 5 ori pe saptamana. Inainte cu 2 ore de exercitiu si pe parcursul lui se va consuma apa pentru a compensa pierderile prin transpiratie. Imbracamintea si mai ales incaltamintea trebuie sa fie lejere si comode.
Informatii despre tratamentul diabetului zaharat
Tratamentul medicamentos in cazul diabetului zaharat se va administra dupa indicatiile si in ritmul stabilit de diabetolog si urmarit impreuna cu medicul de familie.
Complicatiile diabetului zaharat
Aceste complicatii apar mai repede si mai frecvent la cei care isi neglijeaza boala si care in evolutia bolii au episoade lungi de hiperglicemie. Este bine de retinut ca nu glucoza este cea care provoaca afectarea organelor, ci produsii unor procese anormale in care intra glucoza si care cresc proportional cu nivelul glicemiei.
Complicatiile severe ale diabetului zaharat sunt:
- Bolile cardiovasculare
Persoanele bolnave de diabet au un risc de 2 ori mai mare de aparitie a aterosclerozei, exprimata prin evenimente majore cardiovasculare: infarct acut de miocard, accident vascular cerebral, moarte subita.
Diabetul accelereaza depunerea depozitelor de grasimi in vasele mari si mai ales in cele mici, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Pacientul diabetic trebuie sa-si controleze periodic tensiunea arteriala, care trebuie sa se mentina sub 130/80 mmHg. Frecvent in diabet se inregistreaza anomalii ale grasimilor din sange (dislipidemii). Acestea cresc si mai mult riscul bolilor cardiovasculare.
- Bolile oculare
Retinopatia diabetica este o complicatie cronica a diabetului care inseamna imbolnavirea vaselor mici din retina, invelisul ochiului responsabil de vedere.
Aparitia retinopatiei este semnalata de pacient ca o scadere a vederii. Aceasta poate merge pana la pierdera totala a vederii (cecitate). De aceea se impune anual un control oftalmologic.
- Bolile renale
Nefropatia diabetica inseamna imbolnavirea rinichilor din cauza diabetului zaharat. Netratarea la timp duce la insuficienta renala cand o parte semnificativa a rinichiului este distrusa. Stadiul final al insuficientei renale este uremia, situatie in care pentru a supravietui pacientul trebuie sa faca dializa sau transplant renal.
Nefropatia diabetica nu are simptome, de aceea pentru depistarea ei timpurie este necesara dozarea anuala a albuminuriei. Pentru a preveni evolutia rapida a nefropatiei este necesar un echilibru glicemic foarte bun.
- Piciorul diabetic
Piciorul diabetic se refera la totalitatea modificarilor produse din cauza diabetului zaharat la nivelul piciorului. In fazele cele mai avansate se ajunge la cangrena diabetica, cel mai frecvent localizata la nivelul unuia sau mai multor degete si care se poate extinde la intregul picior.
Arteriopatia diabetica se manifesta la inceput prin senzatia de picioare reci, apoi ca o senzatie de “muscatura” la nivelul pulpei, aparuta la miscare si care cedeaza la repaus. Durerea va aparea la intervale mai mici si in final si la repaus, fiind tot mai puternica.
Cand vasul de sange s-a “infundat” complet, unele zone ale piciorului mor si apare cangrena.
Neuropatia diabetica periferica manifestata prin dureri la nivelul picioarelor (mai intense noaptea si in repaus, diminuand la miscare), furnicaturi si amorteliale picioarelor, senzatia de “picioare nelinistite”. Uneri piciorul devine insensibil la intepare, taiere sau arsura.
Ingrijirea piciorului diabetic devine astfel o cheie de bolta in tratament.
Pacientul cu picior diabetic va trebui sa respecte cele “zece porunci” de ingrijire:
- spalarea zilnica a piciorului cu apa calda si sapun si uscarea prin tamponare, mai ales a zonei dintre degete, cu un prosop curat;
- unghiile vor fi taiate drept, fara colturi si pilite corespunzator;
- schimbarea zilnica a ciorapilor si utilizarea ciorapilor de bumbac vara , peste care se pun ciorapi de lana iarna;
- folosirea pantofilor confortabili, potriviti, cei noi purtandu-se 30 min. in prima zi;
- orice leziune a piciorului se trateaza imediat si daca este necesar se apeleaza la chirurg;
- evitarea temperaturilor extreme (caldura-frig);
- nu se vor utiliza perne electrice, sticle cu apa calda, pachete de gheata la nivelul piciorului;
- se evita jartierele sau orice alta imbracaminte stramta la nivelul piciorului sa gambei;
- NU hotarat fumatului, acesta scade fluxul sanguin la picioare;
- examinati-va zilnic picioarele, utilizand oglinda.
Situatii de urgenta in diabetul zaharat
- Cetoacidoza care se produce cand nu exista destula insulina in sange si organismul incepe sa utilizeze grasimile in loc de glucide (zaharuri) pentru producerea energiei.
Simptomele cetoacidozei sunt:
- greturi, varsaturi, stare generala alterata;
- dureri epigastrice, respiratie cu miros de acetona sau “mere putrede”;
- cresterea frecventei si amplitudinii miscarilor respiratorii.
IN ACEASTA SITUATIE PREZENTATI-VA URGENT LA MEDIC !
- Hipoglicemia – scaderea marcata a glucozei in sange.
Simptomele hipoglicemiei: transpiratii, tremuraturi, oboseala, senzatie de frig, iritabilitate, foame, dureri de cap, tulburari de vedere. Simptomele apar de obicei inainte de mese sau dupa un efort fizic intens.
IN ACEST CAZ SA AVETI LA DV. CUBURI DE ZAHAR DIN CARE CONSUMATI 3 SI PREZENTATI-VA LA MEDIC!
Important!
ATENTIE!
– Orice boala suprapusa diabetului poate creste mult glicemia.
– Anual prezentati-va pentru vaccinarea gripala!
– Fumatul aduce agravare si predispune la complicatii. Renuntati la fumat!
Mesaj pentru diabetici: Obisnuiti-va sa traiti cu diabetul si nu pentu diabet!
Mesaj general: Sanatatea dumneavoastra este o problema in care responsabilitatea va apartine! Decizia ingrijirii ei o luati dumneavoastra in deplina cunostinta de cauza! Medicul doar va ajuta si va sfatuieste!
Articole pe subiecte asemanatoare:
17 Comentarii
Am furnicături la membrele inferioare. Am DZ tip 2 de 4 ani. Ce ma sfătuiți? Doamne ajuta!
Sotul meu are diabet tip 2 ,de 14 ani. Nu are leziuni la picioare sant într-o stare perfecta. Nu stiu ce se întâmplă dar și scade foarte tare zaharul.
mama mea are 73 de ani,are diabet zahart tip 2 fara pastile si HVC cu tratament,glicemia 160…nu are stabilitate in picioare de la genunchi in jos,,sa consulte un diabetolog///??? multumesc
Buna am diabet tip 2 si am stare de somnolenta si sunt an anglia si u ma a juta cu nimic ce trebuie sa fac
simt furnicaturi la nivelul palmelor iar în ultimul timp mănânc și parcă îmi este foame incontinuu..Este posibil sa sufăr de diabet
Ce reprezinta analiza GAD , are obligativitate numai la privat stiind ca medicamentatia pt diabet e gratuita ?
Ne sint de mare ajutor indrumarile si comentariile de pe acest sait noua diabeticilor,va multumim1
as dori sa primesc informatii pe tema diabet tip 2 cit si alte remedii.
Doctorul Copaescu a facut un studiu acum cativa ani la clinica Ponderas si a demonstrat ca diabetul de tip 2 provocat de obezitate poate fi vindecat prin operatia de gastric sleeve. Sunt toate informatiile pe bairatrie .ro si pe profilul lor de Facebook sunt si postarile celor care au fost operati si ii poti intra in legatura cu ei
am de facut insulina seara cum se face inainte sau dupa mincare
multumesc
daca primesc insulina si trec inapoi la pastile,ce consecinte va urma
daca am furnicaturi ale membrelor si tulburare la vedere asta inseamna ca prezint sintome de diabet ?
Vreau sa stiu din ce cauza? Ce putem face? Ma ingrijoreaza starea lui.
Tatal meu are diabet si tine regim, face insulina si cu toate astea diabetul nu scade mai jos de 300.
poate să se ridice cantitatea de zahăr în singe în rezultatul primirii tratamentului cu Himioterapie,dacă da ce urmează a face
E posibil sa fie diabet la o varsta asa mica? Ce analize imi recomandati sa-i mai fac?
Am un baietel de 5 ani si in urma unei vizite la dr de familie am facut testul de glicemie cared a indicat 136. Dr a spus ca e f mult. Mentionez ca baiatul e f dezvoltat, ard 27 kg si inaltimea 110 cm.