Educatie pacienti: Dieta recomandata in diabet
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Dieta recomandata in diabet
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/dieta-recomandata-in-diabet/
Dieta in diabet este foarte importanta in controlul bolii si in preventia complicatiilor care pot surveni din cauza unui stil de viata necorespunzator. Stabilirea unei diete in cazul bolnavilor de diabet este necesara pentru controlul nivelului glucozei din sange, nivelului presiunii arteriale, al colesterolului si pentru a mentine greutatea in limitele normale. Dieta in diabet trebuie sa fie insotita si de miscare fizica, specialistii recomandand minim 30 de minute zilnic.
Alimentatia variata in diabet
Este foarte important sa recomandati pacientului cu diabet sa manance o varietate de alimente. Bolnavul cu diabet trebuie sa se asigure ca mananca suficiente fructe, legume, alimente bogate in proteine precum alune, cereale, alimente din grau integral.
In stabilirea meselor, medicul trebuie sa recomande pacientului sa-si controleze numarul de calorii, avand in vedere ca persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de a face complicatii in diabet.
Alimentele bogate in fibre precum cereale, produsele din grau integral pot imbunatati nivelul de zahar si de colesterol din sange.
Este foarte important sa nu sariti peste mesele importante ale zilei. In cazul femeilor cu diabet gestational, se recomanda si gustari intre mesele principale ale zilei.
Atentie la consumul de zahar in diabet
Pentru controlul nivelului de zahar este importanta citirea, inainte de consumarea produsului, a etichetei care trebuie sa precizeze nivelul de zahar continut de produs.
In cazul la o masa sunt incluse alimente care contin zahar, e foarte important sa se adapteze restul dietei acelei zile in functie de nivelul de zahar consumat. Specialistii recomanda in acest caz sa nu se mai consume in acea zi carbohidrati.
Alimentele care contin zahar pot afecta si greutatea corpului. Avand in vedere ca greutatea peste limita admisa (corelata cu inaltimea si cu varsta) este un factor de risc in diabet, este recomandat sa se elimine din dieta astfel de alimente.
In cazul in care bolnavul decide sa consume unele produse care contin zahar, este foarte important sa consultate medicul pentru a sti care este nivelul acceptat si cum anume trebuie modificata medicatia.
Pentru a va informa care sunt cauzele diabetului zaharat, cum se manifesta si care este tratamentul recomandat de medic cititi https://www.formaremedicala.ro/diabetul-zaharat/#more-2110
Gustari cu un nivel scazut de carbohidrati
In afara meselor principale, este recomandat unui bolnav de diabet sa consume si cateva gustari. American Diabetes Association recomanda urmatoarele tipuri de gustari pentru un bolna de diabet:
- Gustari cu mai putin de 5 g de carbohidrati: 5 morcovi foarte mici, 5 rosii cherry, 1 ou fiert tare, o cana de felii de castravete, 16 masline verzi, o patrime dintr-un avocado
- Gustari cu 10-20 g de carbohidrati: jumatate de cana de migdale, o patrime de cana de fructe uscate sau alune, un mar mic sau o portocala mica, jumatate de cana de felii de fructe proaspete, 5 biscuiti, jumatate de sanvis de curcan, jumatate de cana de salata de ton
Sfaturi generale in dieta pentru diabet
Este recomandat ca bolnavul de diabet sa cunoasca foarte bine gramajul produselor pe care le consuma. Pentru a le masura mai bine in pregatirea meselor, poate folosi ca masura lingura si cana.
Este important sa cunoasca nivelul de carbohidrati pe care ii consuma in fiecare zi.
Gustarile nu trebuie luate in fata televizorului, in timpul lecturii sau la volan pentru a evita sa nu se ia in calcul gramajul, nivelul de zahar sau de carbohidrati consumati.
Autor: Anamaria Blanaru
5 Comentarii
fara
este sau nu pizza recomandata la diabet?
Fara indoiala ca si in cazul diabetului, ca si in cazul, altor afectiuni, exista o dieta adecvata si diverse tratamente pe baza de plante care pot ajuta in acest sens. Conteaza insa ca aceste recomandari sa fie personalizate si adaptate fiecarui individ in parte in functie de caracteristicile de sanatate pe care le prezinta. Pentru scheme de tratament personalizate si diete scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com sau in ziarul Formula As. Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist- Timisoara
Sunt diabetica de 22 ani, am urmat tratament cu medicamentele adecvate, de 11ani fac insulina, de 6 ani fac insulina de 4 ori pe zi, ceva nu este in regula ca deși mănânc foarte puțin, regulat de 3 ori pe zi, între mese fructe, pâine 150-180 gr pe zi, paste nu, zahăr deloc, dulciuri nu, m-a îngraș, la 1,59 înălțime am 78 kg nu știu cum sa mănânc sa nu m-a îngraș, și sa îmi scadă glicemia, ca o am in medie 170 -180 , va Multumesc, elena
am fost trecuta pe insulina de 3 ori pe zi insulina rapida inainte de ,esele principale si insulina de lunga durata seara, de cand am inceput, o saptamana, am glicemii de 250-340 ceea ce nu am avut cand luam tablete, mananc numai salate de castraveti sau rodii cu ceapa paine in limita de 250 gr pe zi, nu stiu ce sa fac sunt disperata, medicul m-a programat peste 6 luni, sfatuiti-ma ce sa fac?