Educatie pacienti: Dispepsia-cauze, diagnostic si tratament
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Dispepsia-cauze, diagnostic si tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/dispepsia-cauze-diagnostic-si-tratament/
Dispepsia se defineste ca durerea sau disconfortul cu o durata de minimum 3 luni, cu caracter persistent sau recurent si cu o localizare in abdomenul superior pe linia mediana. Este o afectiune cu frecventa variabila (7-41% la nivelul populatiei generale). Dintre acestia, aproximativ jumatate apeleaza la ajutor medical.
Simptomele dispepsiei
Pacientii cu dispepsie se pot confrunta cu satietate precoce (senzatie de stomac plin imediat dupa inceperea mesei), plenitudine (senzatia de stomac incarcat, care nu se goleste), balonare si greata.
Cand trebuie sa mergem la medic din cauza dispepsiei?
Pacientii trebuie sa se prezinte la medic in cazul in care prezinta simptomele mai sus mentionate si in cazul in care prezinta urmatoarele semne de alarma:
- au peste 45 de ani
- prezinta o scadere in greutate
- se confrunta cu anemia
- au hemoragie digestiva (varsaturi in “zat de cafea”, cu sange sau scaune negre ca “pacura”).
- in cazul dificultatii la inghitirea alimentelor
Pacientii cu dispepsie pot fi impartiti in 3 categorii:
- Pacientii cu dispepsie cauzata de afectiuni specifice precum ulcer gastric, esofagita de reflux, cancer gastric, afectiuni bilo-pancreatice, afectiuni medicamentoase.
- Pacienti cu afectiuni care nu pot fi corelate direct cu dispepsia: gastrita cu Helicobacter pylori, litiaza biliara, dismotilitatea gastro-duodenala, duodenita.
- Pacientii fara cauza identificata.
Indicatii si informatii terapeutice in cazul dispepsiei:
- Suprimarea fumatului, alcoolului si a condimentelor
- Mese la ore regulate, reduse cantitativ, intr-o ambianta placuta
- Repaus o ora dupa-amiaza
- Respectarea regimului alimentar recomandat in dispepsie
Regimul alimentar recomandat in dispepsie
Se recomanda pacientilor cu dispepsie sa consume urmatoarele alimente:
Carne, oua: carne de vaca, de pasare-fiarta sau pe gratar, supe de carne sau borsuri, peste slab (stiuca, salau, biban), oua fierte moi.
Lactate: nefermentate-branza de vaci, iaurt, sana, cas, urda, branza telemea, lapte preparat cu gris, cu fidea, cu taitei
Fainoase: painea alba veche de o zi
Legume: fierte sau in piureuri
Fructe: mere, pere coapte, fructe cu pulpa in piureuri sau compot neindulcit
Grasimi: ulei si unt ca atare
Dulciuri: budinci, prajitura de casa cu mere, cu branza, biscuit
Bauturi: ceai de musetel, sunatoare, menta, neconcentrate, slab indulcite, apa plata.
Important!
Daca in majoritatea cazurilor, dispepsia este o afectiune benigna, autolimitata, curabila prin ajustarea stilului de viata, ea poate ascunde afectiuni grave precum cancerul gastric.
2 Comentarii
Cum.este posibil sa fi posibil bolnav de cancer daca dispepsia este vindecabila doar prin alimentatie ?Asa cum spuneti in material.
Detalii pentru Dispepsie cod investigatie R029 si cod 2.40203