Educatie pacienti: Exista viata si dupa AVC.Tratamentul nu trebuie intarziat

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/12/2014

Exista viata si dupa AVC.Tratamentul nu trebuie intarziat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/exista-viata-si-dupa-avc-tratamentul-nu-trebuie-intarziat/

accident-vascularIn cazul intarzierii cu mai bine de doua luni a tratamentului de recuperare dupa un accident vascular cerebral, perioada de reabilitare se va dubla. In primele opt luni de la instalarea bolii este nevoie de recuperare continua zilnica.

“Putem afirma cu tarie ca exista viata si dupa accidentul cerebral. Hemiplegia, adica acea paralizie totala sau partiala a unei jumatati a corpului, care face imposibila miscarea sau altereaza tonusul musculaturii membrelor, se poate trata”, a declarat Cristina China, medic primar medicina fizica si recuperare, conform Mediafax.

Recuperarea dupa AVC trebuie sa inceapa la cel mult doua luni de la aparitia bolii, a mai intarit medicul.

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai frecvente in randul persoanelor tinere, iar diabetul, obezitatea si colesterolul crescut sunt motivele pentru care varsta la care apare un AVC este tot mai mica.

“Cel mai frecvent, hemiplegia sau hemipareza se produce in urma unui accident vascular cerebral, ischemic sau hemoragic, a unui traumatism cranio-cerebral, a unei tumori cerebrale sau a unei infectii a sistemului nervos central (…). Deficitul motor apare din cauza unei leziuni a caii piramidale, fascicul de fibre nervoase care merg de la cortexul cerebral pana la diferite niveluri ale maduvei spinarii si transmit comanda de contractie muschilor. Consecinta: bolnavul nu mai poate sta in picioare, nu mai poate merge, nu se poate hrani, imbraca sau spala. Dar, pe langa deficitul motor apar si alte pertubari ale functiilor normale cum sunt: alterarea echilibrului, tulburari de coordonare, pierderea controlului sfincterian, dureri musculo-articulare, dificultate la inghitire, tulburari de sensibilitate, tulburari de perceptie si comunicare, tulburari de vedere, pareza faciala, tulburari de personalitate si emotionale, tulburari cognitive, ajungand in cazurile grave pana la dementa”, a mai declarat dr Cristina China.

Starea pacientilor tinde sa se imbunatateasca in timp, dar gradul de recuperare a functiilor si durata recuperarii depind de tratamentul de reabilitare si de sustinerea familiei.

“Recuperarea bolnavului hemiplegic se face prin introducerea acestuia intr-un plan de recuperare complex si individualizat, nelimitat de timp, care incepe in sectia de terapie intensiva si se continua atat intr-un serviciu de reabilitare medicala, cat si la domiciliul pacientului”, a mai adaugat specialistul.

Studiile arata ca intarzierea mai mare de doua lunia tratamentului recuperator dubleaza perioada de reabilitare.

2 Comentarii

  1. FormareMedicala.ro says:

    Buna ziua,

    Informatii despre recuperare si locatiile de recuperare puteti gasi pe site-ul http://www.postavc.ro

  2. Locatelli Monica says:

    Cum se poate face și unde recuperarea post avc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: