Educatie pacienti: Gastroenterita la copii – cauze, simptome, diagnostic
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Gastroenterita la copii – cauze, simptome, diagnostic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/gastroenterita-la-copii-cauze-simptome-diagnostic/
Gastroenterita este o afectiune frecventa in randul copiilor cauzata de o serie de virusuri, printre care rotavirusurile si adenovirusurile. Infectia cu rotavirus este principala cauza a gastroenteritei in cazul copiilor. Principalele simptome cu care se confrunta copiii sunt durerile de stomac, varsaturile si diareea. Printr-o hidratare corecta si masuri de ameliorare a simptomelor starea de sanatate a copilului poate fi tinuta sub control.
Simptome principale in gastroenterita
Cele doua simptome principale sunt diareea si varsaturile.
Bolnavul de gastroenterita se poate confrunta si cu dureri de cap, crampe abdominale si febra.
Simptomele apar de obicei la 1-2 zile de la infectarea cu virus si pot persista pana la 10 zile.
Riscul deshidratarii in gastroenterita
Gastroenterita nu cauzeaza de obicei probleme de sanatate pe termen lung.
In cazul copiilor, exista riscul deshidratarii in cazul in care acestia nu sunt supravegheati de parinti pentru a consuma o cantitate suficienta de lichide.
Parintii trebuie informati care sunt principalele semne de deshidratare pe care le pot identifca la copii: uscarea buzelor, mai putine scutece ude, senzatie neobisnuita de somn.
In cazul in care copiii care au mai putin de 6 luni vomita sau au diaree, este recomandat sa se consulte medicul imediat deoarece riscul deshidratarii este foarte mare.
Gastroenterita este o boala contagioasa
Fiind cauzata de un virus, gastroenterita este o boala contagioasa. Virusul poate fi transmis prin contactul direct cu alte persoane sau in cazul in care se consuma bauturi sau alimente contaminate.
Alimentele pot fi contaminate in cazul in care persoana care intra in contact cu ele nu respecta regulile de igiena, spalatul corect pe maini cu apa si sapun.
Masuri principale de preventie
In cazul infectarii cu rotavirus, principala forma de preventie este vaccinarea.
Pentru a reduce riscul infectarii cu virusul care provoaca gastroenterita, medicii trebuie sa recomande pacientilor masuri de igiena, precum spalatul pe maini, dar si dezinfectarea hainelor si a obiectelor in cazul in care acestea au intrat in contact cu obiecte sau spatii cu risc de contaminare.
In acelasi timp, copilul cu gastroenterita nu trebuie sa mearga la gradinita sau la scoala pentru a diminua riscul infectarii altor copii.
Cand este recomandat sa se consulte medicul imediat
- In cazul in care simptomele de diaree si varsaturi sunt identificate la un copil mai mic de 6 luni
- Trebuie consultat medicul in momentul in care copilul intra intr-o stare de letargie, de somnolenta continua
- Daca se identifica sangerari in scaun, daca are mai mult de 6-8 scaune sub forma de diaree pe zi
- Daca semnele de deshidratare sunt foarte puternice
0 Comentarii