Educatie pacienti: Preventia complicatiilor dupa diagnosticarea cu diabet
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Preventia complicatiilor dupa diagnosticarea cu diabet
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/preventia-complicatiilor-dupa-diagnosticarea-cu-diabet/
Diagnosticarea cu diabet implica o atentie accentuata in privinta stilului de viata al pacientului, a dietei pe care o urmeaza pentru a preveni aparitia complicatiilor sau a altor afectiuni. Controlul evolutiei bolii si al eficacitatii tratamentului va permite pacientului sa aiba o viata normala, activa.
Monitorizarea continua a nivelului de zahar
Un pacient diagnosticat cu diabet trebuie sa-si monitorizeze atent nivelul de zahar din sange. El trebuie informat in ce masura dieta si activitatea fizica influenteaza acest nivel.
Este foarte important ca pacientul sa urmeze dieta indicata de specialist, nu doar pentru monitorizarea nivelului de zahar, ci si pentru mentinerea unei greutati adecvate. O greutate in parametri normali poate preveni cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului.
O dieta recomandata in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet trebuie sa contina o cantitate scazuta de zahar, sare si grasimi.Scaderea riscului de boli cardiovasculare poate fi realizata prin renuntarea la fumat in cazul pacientilor care fumeaza.
O dieta sanatoasa trebuie insotita de activitate fizica de cel putin 30 de minute zilnic.
In acelasi timp, pacientul trebuie avertizat ca, din cauza starii de sanatate, se poate confrunta cu stari de depresie, suparare sau confuzie.
Avand in vedere ca bolnavii de diabet prezinta riscul de a dezvolta retinopatie diabetica, sunt recomandate controale preventive la medicul oftalmolog.
Boli cu risc la bolnavii cu diabet
Monitorizarea continua a starii de sanatate a pacientului cu diabet este esentiala avand in vedere afectiunile pe care le pot dezvolta.
Un bolnav de diabet are un risc crescut pentru boli de inima, atac de cord, retinopatie diabetica, boli de rinichi, ulcer al piciorului diabetic.
Pacientii cu diabet pot sa se confrunte, de asemenea, cu probleme de circulatie, leziuni ale pielii, leziuni ale pielii, ale ligamentelor sau articulatiilor.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii