Educatie pacienti: Prof. dr. Florin Mihaltan: „Nu putem face niciun fel de manifestare fara a analiza in momentul actual impactul tuberculozei”

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

30/04/2013

Prof. dr. Florin Mihaltan: „Nu putem face niciun fel de manifestare fara a analiza in momentul actual impactul tuberculozei”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/prof-dr-florin-mihaltan-%e2%80%9enu-putem-face-niciun-fel-de-manifestare-fara-a-analiza-in-momentul-actual-impactul-tuberculozei/

poza patologie respiratorie curentaUn interviu acordat in exclusivitate de prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, companiei Houston NPA in cadrul simpozionului national cu participare internationala Patologia respiratorie in practica medicala curenta”, simpozion organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” si compania de comunicare medicala Houston NPA, sub egida Societatii Romane de Pneumologie (Targu-Jiu, 25-27 aprilie 2013).

Cu aceasta ocazie, prof. dr. Mihaltan a sustinut prezentarile intitulate: Sevrajul nicotinic la pacientul cu boli pulmonare obstructive, respectiv Tusea cronica-blestemul pneumologului.

Houston NPA: In ce consta caracterul de noutate al acestei editii a simpozionului „Patologie respiratorie in practica medicala curenta”?

 

Prof. dr. Florin Mihaltan: Aceasta editie are o alta deschidere, in sensul ca se abordeaza lucruri extrem de practice si cea mai buna dovada ca am gasit cheia succesului este ca in sala, sambata, a fost un numar foarte mare de participanti cu interes in domeniul practic al expertizei si al utilitatii implicatiei practicianului in foarte multe aspecte care nu pot fi neglijate, legate de boli obstructive cronice, legate de tusea cronica, legate de aspecte medico-legale si de malpraxis.

Acoperirea este foarte buna, legatura cu practica este extrem de importanta si face ca participarea sa nu fie numai din partea pneumologilor, dar si a altor specialitati si ceea ce am si punctat la sfarsitul acestei prime sedinte de dimineata: aceasta paritate intre asistente si medici, ca prezenta si ca interes, este o noutate absoluta. Niciodata nu poti sa lucrezi si sa stapanesti foarte bine un pacient, indiferent de boala, daca nu asiguri o coerenta, o coeziune acestei echipe: asistent-medic.

 

Houston NPA: Care sunt provocarile cu care se confrunta pneumologii in controlul tuberculozei si al tuberculozei multidrog-rezistente?

 

Prof. dr. Florin Mihaltan: Cred ca nu putem face niciun fel de manifestare fara a analiza in momentul actual impactul tuberculozei si, in special, al tuberculozei chimiorezistente. Particularitatea acestei conferinte a fost ca a existat o prezenta a unei delegatii ucrainene cu aceleasi probleme de tuberculoza multidrog rezistenta ca si noi. Ei au o experienta vasta in domeniu, deci a fost un schimb util de opinii si cu viza terapeutica in domeniu.

In Romania problemele tuberculozei multidrog rezistente sunt complexe, sunt multiple incepand de la o prevalenta care este peste cea din alte tari pana la abordarile terapeutice extrem de diversificate unde noi avem ceva de oferit tarilor unde MDR-ul nu este o problema, pentru ca avem experti care traditional, in cele doua sectii de MDR, au  o patologie vasta, deci ei au ceva de oferit. In al doilea rand, este latura terapeutica unde noi semnalam de multe ori ca secretul vindecarii acestor cazuri este durata tratamentului, prezenta unei medicatii permanente in paleta de medicatii multiple si fara rupturi de stoc si, nu in ultimul rand, combinarea in echipa multidisciplinara si atragerea in aceasta echipa a chirurgului si a psihologului care sa asigure complianta pe durate foarte mari a acestor pacienti.

 

Houston NPA: Una dintre prezentarile pe care le-ati sustinut astazi s-a referit la sevrajul nicotinic la pacientii cu BPOC. Ce trebuie sa stim despre aceasta afectiune?

 

Prof. dr. Florin Mihaltan: Bolnavul cu BPOC este un bolnav particular pentru ca, atunci cand vorbim de tabacism la aceasta categorie de pacienti, ei au o serie de consecinte nefaste vizibile, greu de tratat chiar si in momentul depistarii bolii de baza, a bolii obstructive. Sunt multi dintre ei care au probleme de sevraj, deci nu reusesc sa intrerupa fumatul, chiar avand si consecintele vizibile ale obstructiei cu toate simptomele care sunt atrase pe orbita acestor consecinte ale fumatului.

Apoi, nu stiu unde sa se adreseze pentru a intrerupe fumatul, iar al treilea lucru care este foarte important, medicul nu are intotdeauna formarea necesara ca sa il asiste.  Ceea ce am vrut sa arat eu prin aceasta prezentare a fost ca acest bolnav de BPOC este fragil si poate fi ajutat, ca acest ajutor se poate face tintit pe trepte ierarhice de terapie si ca putem regasi  efectele la distanta printr-un tratament adecvat care sa il consilieze si sa il ajute sa se dezbare de aceasta dependenta.

 

Houston NPA: Cealalta prezentare s-a axat asupra tusei cronice, pe care dumneavoastra o numeati apendicita pneumologului. Ne puteti rezuma cateva principii pe care ar trebui sa le urmeze pneumologii in abordarea tusei cronice?

 

Prof. dr. Florin Mihaltan: Tusea cronica este, de multe ori, painea pneumologului, este un simptom sau un sindrom care are ascunse in spate o multitudine de boli. Practic, 99% din bolile respiratorii au si tusea ca simptom prezent. In aceste conditii, pneumologul trebuie sa stie care sunt prioritatile in a depista cauzele. Eu am expus ierarhic cel putin trei cauze importante: patologia obstructiva, patologia refluxului gastro-esofagian, patologia cailor aeriene superioare.

De asemenea, am aratat ce iatrogeni putem fi in a induce tusea prin medicatii pe care nu le luam in calcul si pentru inducerea tusei si care trebuie analizate in anamneza respectiva.  Ce-am aratat la sfarsit a fost un algoritm terapeutic, algoritm care trebuie construit pe identificarea cauzei, in asa fel incat tusea idiopatica sa ramana pe ultimul loc.

 

Material realizat de Houston NPA

Autor: Elena Gherasim

1 Comentarii

  1. adrian says:

    Ma numesc Adrian. Starea mea de sanatate e grava. Am tbc cu chimiorezistenta si s-a instalat si o insuficienta respiratorie cronica. Sunt foarte tanar, am 30 de ani si situatia financiara nu mi-a permis sa merg mai departe de judetul Arges. Din pacate pentru mine, foarte multe lucruri nu mi s-au explicat cum trebuie la timpul potrivit si pe intelesul vartsei mele. Am aceasta boala de la o varsta mica. Acum cand am inteles multe nu stiu ce sanse mai am. Am citit articolul dl. dr. Mihaltan si as vrea sa stiu ce sanse am sa pot ajunge la dumnealui.Am nevoie de ajutor disperat….Credeti ca cineva ma poate ajuta? Vreau sa traiesc, dar acest sistem in care traim…ma simt deja condamnat…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: