Educatie pacienti: Prof dr. Gabriela Radulian – Consumul necontrolat de zahar creste riscul cardio – metabolic

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

08/04/2014

Prof dr. Gabriela Radulian – Consumul necontrolat de zahar creste riscul cardio – metabolic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/prof-dr-gabriela-radulian-consumul-necontrolat-de-zahar-creste-riscul-cardio-metabolic/

Prof. Dr. Gabriela Radulian-1In prezentarea realizata in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei, 26-29 martie 2014, prof.dr. Gabriela Radulian a explicat care sunt riscurile majore in cazul unui aport crescut de zahar. In acelasi timp, a precizat care alimentele  incluse in dieta cu un aport caloric scazut.

Riscuri extreme in aportul crescut de zahar

Un aport crescut de zahar confera riscuri extrem de importante in privinta aparitiei bolilor cardiovasculare, a cresterii ponderale, dar si a aparitiei sindromului metabolic. Unul din riscurile majore este aparitia obezitatii de tip abdominal care confera insulino-rezistenta.

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult de riscul cardio-metabolic

Prof.dr. Gabriela Radulian a atras atentia asupra riscului cardio-metabolic in care, pe de o parte, apar modificari ale profilului glicemic cu aparitia diabetului zaharat, iar pe de alta parte ale profilului metabolic, prin cresterea trigliceridelor si scaderea HDL colesterolului.

Trei principii fundamentale pe care trebuie sa le respecte o alimentatie sanatoasa

“In primul rand, sa fie o alimentatie echilibrata, atat din punct de vedere cantitativ,  prin prisma aportului caloric, dar mai ales din punct de vedere calitativ, al principiilor nutritive. Pe de alta parte, trebuie sa fie variata pentru ca in conditiile in care in alimentatie sunt utilizate doar anumite grupe alimentare este clar ca se pot asocia si dezechilibre nutritionale importante si nu in ultimul rand moderatie”, a explicat prof.dr. Gabriela Radulian.

Aportul de glucide trebuie furnizat de fribre, fructe si legume

Un aport de dulciuri sau sucuri cu aport de zahar trebuie limitat, conform prof.dr. Gabriela Radulian,  la mai putin de 450 kcal pe saptamana.

Aportul de glucide trebuie sa fie furnizat de glucidele complexe, respectiv fibre alimentare provenite din fructe, legume, din cereale integrale, aportul recomandat fiind de aproximativ 14 grame de fibre la 1000 de kcal.

“Pentru sexul feminin zaharul sa asigure nu mai mult de 100 de calorii zilnic, iar pentru sexul masculin nu mai mult de 150 de calorii pe zi. Astfel din aportul caloric total, maxim 10% sa reprezinte zaharul”, a precizat prof.dr. Radulian.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Ioan Pratia says:

    Toate sfaturile sunt bune si cei bolnavvi au nevoie de asa ceva.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: