Educatie pacienti: Raceala – Simptome, cauze, preventie
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Raceala – Simptome, cauze, preventie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/raceala-simptome-cauze-preventie/
Raceala este o afectiune frecventa atat la adulti cat si la copii. Specialistii atrag atentia ca in unele cazuri simptomele pot fi cauzate de alergii si nu de virusurile care cauzeaza raceala. In acelasi timp, simptomele pot fi semnul unor afectiuni mult mai grave.
Simptome principale in raceala
- Gat inflamat
- Dificultate in respiratia pe nas
- Inflamarea sinusurilor
- Tuse
- Dureri de cap
- Senzatie de oboseala
Febra nu este un simptom comun la adulti, insa poate sa apara la copii.
Simptomele racelii pot sa dureze de la 2 la 14 zile. In cazul in care simptomele se mentin mai mult de 2 saptamani sau revin des, este posibil ca pacientul sa aiba o alergie si nu raceala.
In cazul in care apar simptome ca febra ridicata, ganglioni inflamati, tuse puternica, ele pot fi semnele unor complicatii sau ale unei alte afectiuni.
Cauze ale aparitiei simptomelor
Conform National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), raceala poate fi cauzata de peste 200 de virusuri diferiti. Dintre acestea, specialistii mentioneaza rinovirusurile, virusul sincitial respirator. Cel din urma poate cauza infectii ale tractului respirator la copii, afectand in principal plamanii.
In cazul adultilor, simptomele racelii pot fi cauzate de virusuri care determina afectiuni mult mai grave, precum adenovirusuri, virusul coxsackie, enterovirusuri.
Specialistii de la NIH precizeaza ca nu exista rezultate stiintifice conform carora raceala are o frecventa mai ridicata in sezonul rece prin expunerea la temperature scazute.
Studii citate de NIH arata ca persoanele care fac regulat exercitii fizice au un risc mult mai scazut de infectii ale tractului respirator.
In acelasi timp, alergiile care afecteaza gatul si nasul, precum si stresul sunt factori care maresc riscul infectarii cu virusurile racelii.
Preventie in raceala
O persoana poate lua virusul racelii prin contact direct cu suprafete contaminate sau din aer. De aceea se recomanda spalatul mainilor cu apa si sapun si evitarea atingerii gurii si a nasului cu mainile.
O masura de preventie este evitarea contactului cu persoanele care au raceala. In cazul in care bolnavii de raceala tusesc sau stranuta, se recomanda sa-si acopere fata cu umarul si nu cu mana.
Este recomandat acest lucru deoarece cu mana acestia pot infecta obiecte cu care intra in contact si, in acest fel, raspandesc virusul.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii