Educatie pacienti: Recomandari pentru alimentatia femeii gravide

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

04/04/2013

Recomandari pentru alimentatia femeii gravide

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandari-pentru-alimentatia-femeii-gravide/

poza femeie insarcinataUnul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le stiti atunci cand sunteti gravida este ca, desi mancati pentru doi, nu trebuie sa sa mancati cat doi! Un adaos zilnic de 200-300 de calorii este de regula suficient, astfel incat greutatea medie castigata in timpul sarcinii sa fie de aproximativ 10-13 kg. 

Graficul corect al cresterii greutatii este de 1-2 kg in primele trei luni de sarcina, in cazul unei femei normoponderale cu sarcina unica si ulterior, de 500 g pe saptamana. 

 Regul de alimentatie in sarcina

 

Alimente recomandate in timpul sarcinii

  • Femeile gravide trebuie sa adopte o alimentatie variata, cu accent pe fructe si legume considerate surse naturale de elemente necesare dezvoltarii normale a fatului si pastrarii starii de sanatate a gravidei, precum si pe cereale integrale, pentru un aport de fibre suficient.  

Obiceiuri alimentare de evitat in timpul sarcinii

  • Excesul de grasimi trebuie evitat cu orice pret, deoarece in timpul sarcinii favorizeaza alterari ale metabolismului glucozei.
  • In timpul sarcinii evita mezelurile, crenvurstii, lactatele nepasteurizate – de ce prezinta  risc de contaminare cu Listeria.
  • Consumul de carne insuficient gatita, deoarece creste riscul de infectie cu toxoplasmoza.
  • Consumul de maioneza – risc de toxiinfectii alimentare.
  • Consum excesiv de cofeina.
  • Consum de alcool – acesta este asociat cu riscul de nastere prematura sau nastere a unui fat cu greutate mica.
  • Consumul alimentelor cu un continut mare de sare, deoarece sunt asociate cu edeme (acumulari de lichid care duc la umflarea tesuturilor), cresterea tensiunii arteriale.
  • Femeile gravide trebuie sa evite curele de slabire.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: