Educatie pacienti: Recomandari pentru pacientii cu boala de reflux gastroesofagian sau hernie hiatala

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

24/07/2012

Recomandari pentru pacientii cu boala de reflux gastroesofagian sau hernie hiatala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandari-pentru-pacientii-cu-boala-de-reflux-gastro-esofagian-sau-hernie-hiatala/

reflux gastroesofagian

Dormiti cu capul mai ridicat (prin adaugarea unei perne in plus sau prin inclinarea patului cu 15 grade fata de planul orizontal).

– Evitati centurile, corsetele sau imbracamintea prea stransa pe trup.

Simptomele pe care le aveti in cazul refluxului gastroesofagian sunt favorizate de obezitate, constipatie si tuse, motiv pentru care trebuie sa tratati toate aceste afectiuni.

Evitati pranzurile abundente ( sunt de preferat 5/6 mese pe zi dar mai reduse cantitativ).

Evitati cinele copioase si nu va culcati de 1-2 ore de la ultima masa.

– Mancati in liniste si fara graba. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.

– Mestecati bine hrana si daca este cazul, tratati-va dantura.

Retineti alimentele care v-au facut rau in trecut si ocoliti-le de fiecare data, fara imprudente.

Reduceti cantitatea de grasimi din alimentatie (inclusiv unt, margarina, slanina, frisca, carne grasa).

– Nu mancati dulciuri concentrate pe stomacul gol.

Evitati sa va ingrasati. Se recomanda scaderea in greutate a persoanelor cu exces ponderal (presiunea crescuta din abdomen poate cauza refluxul gastroesofagian).

Excludeti din alimentatie: ciocolata, cacao, condimentele, sucurile de citrice, sucurile si supa de rosii, supele de carne, prajelile si rantasurile, ceapa, usturoiul.

Retineti ca alcoolul, fumatul, cafeaua si ceaiul veritabil sunt strict interzise. La fel si Coca-Cola sau Pepsi-cola. Sunt contraindicate si alte bauturi carbogazoase (apa minerala, sucurile acidulate, berea, sampania etc).

Evitati aspirina, salicilatii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) si alte medicamente antiinflamatoare, antireumatice, antitermice, si antalgice (impotriva durerilor de cap, dinti, articulatii etc).

– Excludeti (cand este posibil si doar dupa consultarea medicului dvs.) medicamentele care scad presiunea sfincterului esofagian inferior si favorizeaza refluxul suculuui gastric dinspre stomac.

– Nu uitati ca in cazul bolii de care suferiti, alaturi de medicamentele prescrise de medicul dvs. masurile igieno-dietetice enumerate anterior reprezinta un mijloc terapeutic la fel de important.

 

Articole pe acelasi subiect:

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: