Educatie pacienti: Recomandari pentru pacientii cu sindrom Raynaud
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Recomandari pentru pacientii cu sindrom Raynaud
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandari-pentru-pacientii-cu-sindrom-raynaud/
Sindromul Raynaud (SR) este o tulburare caracterizata printr-o sensibilitate exagerata a vaselor de sange mici care iriga extremitatile (maini, picioare, nas, urechi) la variatiile de temperatura, in special la frig.
Sfaturi pentru prevenirea crizelor in sindromul Raynaud
- Aveti grija sa va protejati mainile si picoarele de frig, in special in sezonul rece. Manusile, palaria sau caciula nu trebuie sa va lipseasca in timpul iernii.
- Protejati-va mainile cu manusi sau cu un prosop de bucatarie daca trebuie sa umblati cu obiecte reci (alimente tinute la frigider, de exemplu). Folositi manusi cand conduceti sau protejati-va de contactul direct cu volanul rece, prin imbracarea acestuia cu o husa.
- Evitati expunerea la curenti de aer rece (ventilatoare, aparate de aer conditionat) si acoperiti pardoselile cu covoare.
- Nu uitati ca nu atat frigul, cat schimbarea brusca de temperatura este cea care declanseaza crizele. Fiti atenti la diferentele de temperatura care pot sa apara chiar si in cursul unei zile de vara.
Cum amelioram crizele in sindromul Raynaud?
- Incalzirea imediata a zonei dureroase este suficienta, de cele mai multe ori. Folositi in acest scop orice haina uscata aveti la indemana sau puneti mainile sau picioarele sub un jet de apa calda, insa aveti grija la temperatura acesteia.
- Balansati-va bratele rapid, descriind cercuri ample, pentru a stimula astfel circulatia locala si pentru a reduce spasmele vaselor de sange.
Regimul alimentar indicat in sindromul Raynaud
Nu exista o dieta alimentara specifica pentru pacientii cu sindrom Raynaud, dar sunt studii care sugereaza ca un consum regulat de peste (sardine, ton, somon) sau ulei de peste ar reduce frecventa aparitiei simptomelor.
Respectati un orar regulat al meselor si nu faceti drumuri lungi fara sa aveti asigurata cel putin o masa calda pe zi. Beti ceaiuri calde si indulcite, deoarece zaharul furnizeaza rapid energie. Evitati bauturile cu cofeina (cafea, cola), deoarece in unele cazuri pot declansa simptomele sindromului Raynaud.
Alcoolul este contraindicat persoanelor care sufera de sindromul Raynaud, deoarece, desi provoaca vasodilatatie si senzatia de cald, favorizeaza, de fapt, pierderea caldurii.
Evitati imobilizarea prelungita in anumite pozitii si folositi timpul petrecut in fata televizorului sau a calculatorului efectuand mici miscari de gimnastica cu mainile si picioarele. Exercitiile regulate imbunatatesc circulatia la nivelul membrelor. Urcatul si coboratul pe scari reprezinta o alta modalitate de stimulare a circulatiei periferice. Si inotul intr-un bazin cu apa calda este deosebit de benefic pentru bolnavii cu sindrom Raynaud.
Fumatul poate inrautati boala din cauza efectelor negative ale substantelor care intra in compozitia tigarilor asupra vaselor de sange mici. De multe ori renuntarea la tutun duce la ameliorarea si chiar la disparitia manifestarilor sindromului Raynaud.
Sfaturi generale pentru pacientii cu sindrom Raynaud
Folositi creme hidratante si ingrijiti riguros eventualele leziuni ale pielii, care pot sa apara mai ales la nivelul degetelor de la picioare. De asemenea, este indicat sa consumati ceaiuri cu efect vasodilatator, din ierburi precum paducel si talpa gastii.
25 Comentarii
In principiu, orice medic, indiferent de specializare, ar trebui sa recunoasca sindromul Raynaud. Medicul respectiv catalogheaza simptomele si indreapta, eventual, pacientul spre alti medici. Sau recomanda niste analize specifice. Primul pas e sa bati la usa unui medic, cel de familie stie si el ce are de facut.
Salut Tuturor!Sunt in Italia ,in Octombrie 2022 după nunta mea am descoperit acest simtom “Raynaud “ ne știind ce este ,am căutat pe internet pur și simplu “degete albe la mâini “ acolo am descoperit ca se numește Raynaud☹️ suntem in 2023 luna Aprilie data de 27 și nici acum medicii nu-mi dau de capăt !de la sindromul Raynaud am aflat ca pe fisa medicală este scris “Burger” mâna dreapta sa vindecat însă am de furcă cu mâna stânga și degetul arătător care are vârful negru.sub unghie și deasupra ,medici sunt pro și contra in a-mi tăia bucățica de deget !sincera sa fiu m-am obișnuit cu gândul ca îmi vor “zbura” degetul!
Bună…recent am fost diagnosticata cu acest sindrom….la mana stânga a început și aici a rămas…încă nu s-a extins. Acum tot caut informații despre aceasta boala
Buna seara as dori să știu mai multe desy acest fenomen am o prietena care are așa ceva și tare mi-aș dori să știu cum as putea sa o ajut sau dațimi.un sfat orice sfat e bun va rog din suflet
Ciorapi cu incalzire si manusi gasiti pe Aliexpress la preturi destul de bune. Le recomand pe cele cu baterii reincarcabile, sunt extraordinare pe timp de iarna sau vreme racoroasa. Pe mine nici un fel de pereche de manusi nu ma ajuta daca nu au incalzire, le port degeaba oricat de groase ar fi.
Tratament excelent verificat pe bunica mea care era propusa pt amputarea defetelor. Dusuri scotiene: alternativ bai in apa rece gheata si fierbinte de 3 ori pe zi timp de 3 luni. Sunt miraculoase!
sunt eu insumi o victima a acestui sindrom, asadar va rog sa ma credeti ca am toata compasiunea pentru cei in cauza
INSA sunt cateva rugaminti la subsolul articolului incat nu pot sa ma abtin sa nu fac o gluma:
paine. paine, nu va suparati, de unde iau?
Eu am ca simptom daptul ca imi amorteste prima falanga a degetului aratator de la mana dreapta; se albeste si amorteste pt scurt timp.
Buna ziua!A un baietel in varsta de 8ani caruia ii ingheata piciorul pana la genunchi,cel putin asa se exprima .Specific ca nu ii amorteste dar nu stiu ce are ati putea sa ma sfatuiti.
Buna ziua,
la ce medic specialist ar trebui mers pentru diagnosticul bolii sau sindromului Raynaud?
Va multumesc!
Buna ziua fata mea de 27 ani a fost diagnosticata cu boala Raynaud si este faza sevara cu cangrena la 2 degete de la piciaoare se desprid unghiile are dureri mari unde sa mergem la ce spital si ce medic ne poate ajuta Va multumesc!
Fiica mea nu se simte bine cautam un medic sau un tratament pt.aceasata boala sindromul Rainould se invinetesc degetele de la maini si picioare are dureri mari ce imi sugerati sa fac
Buna ziua,
cum se mai simte fiica dvs?
Poate sa fie un remediu deosebit (sau sa nu aveti ameliorari) dar va sfatuiesc sa cautati remediu prin Hidroterapie si mai ales consum de apa muuuulta, mai ales apa structurata.
Studiati!
Multa sanatate!
Buna ziua, ma numesc Nicolau George si vreau sa stiu cum ma pot vindeca de aceasta boala, totodata ce ar trebui sa mananc si ce nu ca sa pot preveni pe viitor eventualele simptome, multumesc!
Boala nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control cu medicatia prescrisa si cu indicatiile pe cere cred ca le-ati citit deja. Interesant e ca intrebati aici, dupa ce ati fost, cred, la un medic care v-a diagnosticat. Nu v-a dat si indicatii despre ce trebuie sa faceti?
M-ar interesa ce fel de creme se pot folosi și dacă este bine sa masez locul dureros
Bună ziua ! Doresc să știu de unde se pot procura mănușile și ciorapii care mențin căldura și sunt necesari pentru cei diagnosticați cu sindromul Raynaud .
sunt diagnosticata cu sindromul raynaund mai tot timpul imi este frig indifernt de vreme.mise dilata venele de la mana si piciorul drept si mi se invinetesc vreau sa stiu daca au vreo legatura cu sindromul raynaund sau cu alt diagnostic. multumesc
Vreau sa o ajut pe prietena mea are sindromul Sindromul Raynaud… Si imi fac griji in privința asta . As vrea S-o ajut mai ales pe ea pt ca o iubesc foarte mult si țin la ea . Cum pot S-o ajut pe iubita mea cu sindromul Sindromul Raynaud
Vreau sa stiu cum ma vindec de aceasta boala
Exista vindecare pentru aceasta boala?
NU.
Dusuri scotiene: bai alternative fierbinti si reci cat suportati. De 3 ori pe zi. Sunt miraculoase. In 3 luni scapati.
buna seara, m-ar interesa ce fel de creme hidratante se pot folosi si daca este bine sa masez locul dureros?!
Ce tratament pot lua si de unde cumpar ciorapi si sosete