Educatie pacienti: Recomandarile medicilor pentru prevenirea si tratarea intepaturilor de capuse

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/04/2013

Recomandarile medicilor pentru prevenirea si tratarea intepaturilor de capuse

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandarile-medicilor-pentru-prevenirea-si-tratarea-intepaturilor-de-capuse/

poza intepaturi de capuseNumarul persoanelor care s-au prezentat la medic acuzand intepaturi de capuse s-a marit semnificativ in ultimul timp, avertizeaza specialistii de la Institutul National de Sanatate Publica. Din acest motiv, medicii fac cateva recomandari care ne pot ajuta sa prevenim intepaturile de capuse, mai ales ca efectele negative ale acestora sunt de risc maxim.

Sa aflam, asadar, care sunt recomandarile medicilor pentru prevenirea intepaturilor de capuse, dar si pentru persoanele intepate de aceste insecte.

  1. In primul rand, trebuie evitate pe cat posibil zonele care prezinta risc crescut de a fi infestate cu capuse. “Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, purtarea de tricouri, bluze sau camasi cu maneci lungi. Este indicat ca incaltamintea sa nu fie prevazuta cu decupaje”, dupa cum este precizat intr-un comunicat emis de Ministerul Sanatatii.
  2. Pentru evitarea intepaturilor de capusa, persoanele care ies in zone infestate trebuie sa aplice pe zonele expuse (brate, antebrate, gat, maini), odata la 1-3 ore, un spray repelent pentru insecte, care sa contina dietiltoluamida. De asemenea, persoanele care se expun intepaturilor de capuse trebuie sa aplice si pe pantaloni, pe mansete, ciorapi si maneci un insecticide cu permetrin.
  3. Persoanele care au o activitate ce presupune expunerea la zone de risc – cu vegetatie bogata si animale ce pot fi infestate cu capuse – trebuie sa se autoexamineze o data la cateva ore pe intreaga suprafata a pielii, fara sa neglijeze zonele acoperite cu par.
  4. Este important de retinut ca orice zona a corpului este expusa intepaturilor de capuse, deoarece acestea se fixeaza oriunde si se hranesc cu sange fara sa provoace disconfort.
  5. Persoanele care observa intepaturi de capusa trebuie sa se prezinte in cel mai scurt timp la un cabinet medical, deoarece capusele trebuie scoase cat mai repede si in totalitate. Capusele se scot printr-o miscare usoara de tragere, cu o penseta aplicata cat mai aproape de suprafata pielii. Persoanele care indeparteaza capusa trebuie sa isi protejeze mainile cu manusi sau cu orice material textil.
  6. Zona din care a fost extrasa capusa se spala cu apa si sapun si se dezinfecteaza cu alcool sanitar. In unele cazuri rana poate fi acoperita si cu un strat de unguent care sa contina un antibiotic cu spectru mare.
  7. In cazul in care in locul intepaturii de capusa apare o pata de culoare rosie al carui diametru depaseste 5 centimetri, insotita de stare de rau, dureri musculare, dureri de cap, senzatie de intepenire in zona cefei si a gatului, dureri de articulatii si febra, persoana in cauza trebuie sa consulte medicul in cel mai scurt timp.
  8. Dupa identificarea intepaturilor de capuse, hainele si incaltamintea trebuie curatate corespunzator, la temperaturi inalte. 

Autor: Agerpress

1 Comentarii

  1. […] cititi toate recomandarile medicilor pentru prevenirea si tratarea intepaturilor de capuse […]

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: