Educatie pacienti: Rubeola – Peste 24 000 de cazuri in Romania

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

19/03/2014

Rubeola – Peste 24 000 de cazuri in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/rubeola-peste-24-000-de-cazuri-romania/

cancer-de-col-uterinRubeola a determinat in ultimii ani peste 20.000 de cazuri in Romania. Tara noastra a fost una dintre cele mai afectate tari europene de rubeola. Astfel, alaturi de Polonia, in Romania s-au inregistrat 99% din totalul cazurilor raportate in 2012.

Rubeola – o boala infectioasa cu risc

Rubeola este o boala infectioasa care apare cel mai frecvent la copii. Declansarea bolii la adulti sau la femeile insarcinate poate genera complicatii grave.

Cresterea temperaturii, uscarea gatului sau alte stari comune intr-o raceala sunt principalele simptome ale instalarii rubeolei.

Lipsa apetitului, inflamarea ganglionilor si o stare de moleseala generalizata sunt alte simptome importante care participa in diagnosticarea rubeolei.

In cazul in care o femeie insarcinata se imbolnveste de rubeola in primele 16 saptamani de sarcina, pot cauza nasterea unui copil cu sindromul congenital rubeolic.

Sindromul congenital rubeolic se manifesta printr-o serie de afectiuni precum pneumonie, diabet sau tiroida hiperactiva.

Romania si Polonia – doua tari cu risc in rubeola

Ultimele date facute publice de European Center for Disease Prevention and Control atrag atentia asupra numarului mare de cazuri de rubeola inregistrate in ultimii doi ani.

In 2013, in Polonia au fost inregistrate 39,112 cazuri de rubeola. Datele arata o crestere considerabila a numarului bolnavilor cu rubeola in Polonia. Daca in intervalul 2011-2012 au fost inregistrate 5.403 cazuri de rubeola, in 2013 cifra s-a apropiat de pragul de 40.000.

Cifra este considerabil diferita in alte tari europene: in Austria, spre exemplu, au fost inregistrate doar 10 cazuri izolate pe un interval de doi ani.

Un raport al Organitatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a specificat un numar scazut de cazuri si in Spania, doar 58, pentru intervalul 2011-2012.

La nivel mondial, un  numar ingrijorator de cazuri de rubeola au fost semnalate in Japonia, peste 10.000 de cazuri in 2013.

Vaccinarea – principala forma de preventie

Campaniile de informare a pacientilor despre principalele masuri de preventie in rubeola sunt esentiale pentru a scadea numarul ingrijorator de cazuri semnalate in ultimii ani in Romania.

In acelasi timp, persoanele cu risc in rubeola, femeile insarcinate sau adultii trebuie indrumati catre medic la primele simptome ale rubeolei.

Pentru mai multe informatii despre vaccinare si despre preventia anumitor boli contagioase prin vaccinare, consultati cele patru cursuri EMC despre Vaccinologie disponibile online si adresate medicilor de familie.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Daniela says:

    in 2003 au fost 120 MII cazuri de rubeola numai in Romania si n-am vazut nici ingrijorare nici mare dezastru

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: