Educatie pacienti: Scarlatina – complicatii si forme atipice
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Scarlatina – complicatii si forme atipice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/scarlatina-complicatii-si-forme-atipice/
Scarlatina este o boala infectioasa care apare cel mai frecvent la copii. Aparitia bolii este cauzata de diferite tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A toxigeni. Avand in vedere ca este o boala infectioasa, scarlatina se poate lua prin contactul cu purtatori ai bolii, prin obiecte si maini murdare, dar si prin produse alimentare contaminate.
Formele atipice de scarlatina
Daca bolnavul are sub 1 an, scarlatina se poate manifesta prin complicatii septice frecvente. Scarlatina la nou-nascuti este rara.
Pana la varsta de 3 ani, boala poate aparea in forme atipice. Abia dupa varsta de 3 ani, apare forma comuna a scarlatinei.
Pentru a va informa care sunt simptomele tipice si tratamentul scarlatinei, cititi si https://www.formaremedicala.ro/scarlatina-simptome-diagnostic-si-tratament/.
Complicatii in scarlatina
Febra reumatica este o boala inflamatorie care afecteaza inima, creierul si pielea si care se poate manifesta ca o complicatie a scarlatinei.
Afectiunile rinichilor este un alt semnal de alarma pentru bolnavii de scarlatina.
Bolnavii de scarlatina pot fi expusi riscului de a face si otita medie, abcese ale gatului, pneumonie, artrita.
Febra reumatica si bolile de inima reumatice sunt complicatii ale scarlatinei rar intalnite.
Complicatiile toxice reprezinta o alta forma de manifestare a scarlatinei: artrita scarlatinoasa, hepatita toxica, complicatii toxice nervoase, miocardita toxica.
Un pacient cu scarlatina poate sa sufere si de mastoidita, flegmon al planseului bucal, meningita purulenta, abces cerebral.
Intre a 15-a si a 25-a zi de boala pot sa apara complicatiile alergice, reumatismul articular acut si glomerulonefrita acuta.
Pentru evitarea complicatiilor, dar si pentru a cunoaste masurile de preventie a bolii este foarte importanta consultarea medicului la primele simptome ale bolii.
1 Comentarii
Doresc să primesc informații despre scarlatina debut sitratament .