Educatie pacienti: Scarlatina – Factori de risc si preventie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

15/10/2013

Scarlatina – Factori de risc si preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/scarlatina-factori-de-risc-si-preventie/

Urticaria – Factori de risc si simptome

Scarlatina este o boala contagioasa care se transmite prin contact direct cu bolnavii de scarlatina sau cu alte infectii streptococice. Se considera ca in luna noiembrie scarlatina are incidenta maxima. O categorie expusa unui risc major sunt prescolarii si scolarii in colectivitatea carora se pot dezvolta focare epidemice.

Factori de risc in scarlatina

Bacteria care cauzeaza scarlatina poate fi transmisa prin contactul cu secretiile unei persoane expuse prin stranut sau tusit.

O persoane risca sa se imbolnaveasca de scarlatina daca isi atinge cu mana gura, nasul sau ochii dupa ce a intrat in contact cu aceasta bacterie.

Un risc crescut apare daca o persoana bea din acelasi pahar cu un bolnav care se afla sub tratament in scarlatina.

Simptome pentru diagnosticarea in scarlatina

Centers for Disease Control and Prevention precizeaza simptomele principale care pot fi identificate la un bolnav de scarlatina:

  • Gat inflamat, rosu
  • Febra ridicata
  • Iritatie de culoarea rosie la coate
  • Un invelis albicios la nivelul limbii
  • Dureri de cap
  • Ameteli si varsaturi
  • Inflamatia ganglionilor
  • Dureri ale corpului

Masuri de preventie in scarlatina

In cazul in care un copil are scarlatina, doctorul trebuie sa recomande parintilor sa evite contactul copilului cu alti copi la scoala sau in alte locuri publice pe durata bolii.

Hainele sau alte obiecte cu care un bolnav de scarlatina a intrat in contact trebuie spalate foarte bine sau chiar scoase din uz.

In cazul in care o persoana a atins aceste obiecte se recomanda spalatul foarte bine pe maini cu apa si sapun.

Medicul trebuie sa sublinieze contraindicatia de a folosi obiectele posibil contaminate precum servetele, pahare, prosoape, lenjerie de pat.

Se recomanda o igiena atenta in baie, bucatarie, in cazul covoarelor, jucariilor.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. ana says:

    mam adresat cu copilul la medic,din caua ca avea temperatura si dureri in git,medicul mia spus ca are scarlatina si mia prescris antibiotic,a doua zi a inceput sa tuseasca.Si ma intreb totusi e scarlatina sau medicul sa incurcat?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: