Educatie pacienti: Semnale de alarma pentru tulburarile de comportament la copiii de 1 an
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Semnale de alarma pentru tulburarile de comportament la copiii de 1 an
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/semnale-de-alarma-pentru-tulburarile-de-comportament-la-copiii-de-1/
Tulburarile de comportament pot fi depistate la timp de catre medicul de familie printr-o colaborare activa parinti – medic. Sesizarea precoce a tulburarilor comportamentale contribuie decisiv la recuperarea copilului si la sansa unei vieti normale.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda monitorizarea copiilor incepand din primele luni pentru a depista eventualele tulburari comportamentale.
Specialsitii de la CDC propun o serie de semnale de alarma pentru care copilul trebuie vazut de un specialist.
Tulburari comportamentale depistate la varsta de doua luni
Un copil de doua luni trebuie vazut de medic daca nu reactioneaza la sunete puternice, daca nu urmareste lucrurile in miscare, daca nu zambeste la ceilalti oameni.
Semnale de alarma sunt si atunci cand un copil de doua luni nu-si duce mana la gura sau nu-si poate tine capul drept.
Semnale de alarma la patru si sase luni
Parintii trebuie sa consulte un medic in cazurile in care copilul nu scoate nici un sunet, nu apasa picioarele pe o suprafata plana daca este pus sa mearga.
La aceasta varsta medicul poate sesiza si anumite probleme oculare in cazul in care copilul are dificultati in a-si misca ochii in aceeasi directie.
La sase luni, principalele semnale de alarma sunt: copilul nu incearca sa ajunga la obiectele care sunt in jurul lui, nu este flexibil in miscari, nu rade si nici nu scoate sunete: eh, oh, ah.
Absenta unor jocuri la 9 luni poate fi ingrijoratoare
Un prim semnal de alarma la aceasta varsta este lipsa implicarii copilului in anumite jocuri simple precum transferul unor obiecte de la o persoana la alta sau dintr-o mana in alta.
La aceasta varsta, trebuie urmarite si alte tulburari: daca nu raspunde cand este strigat pe nume, daca nu recunoaste fetele familiare sau daca nu priveste catre locul pe care il indica cineva.
La varsta de 1 an copilul are riscul de a uita unele abilitati dobandite
Medicul poate verifica daca la 1 an copilul nu spune cuvinte simple, precum “mama” sau “tata”, nu arata cu degetul spre anumite obiecte, nu are initiativa de a cauta lucruri care au fost ascunse in joaca.
Toate aceste tulburari de comportament pot fi sesizate de catre medic in momentul in care si parintii monitorizeaza starea copilului si colaboreaza cu medicul in acest sens.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii