Educatie pacienti: Simptome si complicatii in scarlatina la copii
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Simptome si complicatii in scarlatina la copii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/simptome-si-complicatii-in-scarlatina-la-copii/
Scarlatina este o boala infectioasa care, daca nu este tratata la timp poate cauze complicatii grave. Scarlatina afecteaza in principal copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani. Specialistii considera ca scarlatina poate fi depistata prin simptomul principal, care nu este febra, asa cum se considera cel mai adesea, ci printr-o iritatie de culoarea rosie.
Factori din risc in scarlatina la copii
Copiii se pot imbolnavi de scarlatina daca se afla in preajma unei persoane bolnave in momentul in care aceasta tuseste sau stranuta.
Riscul este ridicat in momentul in care copilul isi atinge gura, nasul sau ochii cu mainile infectate cu picaturi rezultate din stranut sau tuse ale unei persoane infectate.
In acelasi timp, exista riscul de infectare daca un copil va manca din aceeasi farfurie sau va bea din acelasi pahar cu o persoana infectata.
Simptome si manifestarea bolii
La o zi sau doua dupa ce boala se declanseaza, apare iritatia de culoare rosie prima data pe gat, la subrat, dupa care se raspandeste pe tot corpul.
Chiar daca zona obrajilor poate sa fie rosie, se observa o nuanta pala in jurul gurii.
Se considera ca iritatia dispare in aproximativ sapte zi, in perioada urmatoare pielea putandu-se coji in zona degetelor de la maini si de la picioare sau in alte zone ale corpului.
In afara iritatiei, copilul cu scarlatina se confrunta si cu gat rosu, inflamat, dureri de cap, senzatie de voma si de ameteala, ganglioni inflamati si dureri ale corpului.
Consultarea medicului la primele simptome este esentiala pentru confirmarea bolii si inceperea tratamentului.
Complicatii in scarlatina
Bolnavul de scarlatina poate suferi de febra reumatica (boala care ii poate afecta inima, articulatiile, pielea si creierul), boli de rinichi, infectii ale urechii.
In acelasi timp, pacientul cu scarlatina risca infectii de piele, abces in zona gatului.
Pneumonia si artrita sunt alte doua afectiuni cu risc in scarlatina.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii