Educatie pacienti: Simptome si complicatii rujeola
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Simptome si complicatii rujeola
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/simptome-si-complicatii-rujeola/
Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli si poate determina manifestari clinice cu forme grave. Din aceasta cauza, medicii recomanda vaccinarea impotriva rujeolei. Vaccinul este inclus in Programul National de Imunizare sustinut de Ministerul Sanatatii.
Manifestarile rujeolei (pojar)
Perioada pre-eruptiva se caracterizeaza prin febra de pana la 40.5°C, tuse, rinoree, conjunctivita.
Perioada de eruptie afecteaza mai intai fata si gatul, dupa care eruptia se extinde pe trunchi si membre. Leziunile sunt in faza initiala roz, apoi iau culoarea rosie cand sunt in faza de papula.
Perioada post-eruptiva se caracterizeaza printr-o pigmentatie utila pentru diagnosticul retrospectiv.
Complicatii rujeolei
Pacientii ar trebui sa aiba in vedere riscul aparitiei complicatiilor determinate de rujeola:
- Diareea considerata cea mai frecventa complicatie in rujeola
- Rujeola in timpul sarcinii poate determina travaliu prematur sau avort spontan
- Otita medie care apare aproape exclusiv la copii
- Encefalita acuta care determina febra, iritatie meningeala, convulsii, coma, sechele neurologice si chiar deces.
- Convulsii in 0.7 % din cazuri
- Panencefalita sclerozanta subacuta este o afectiune degenerativa rara a sistemului nervos central. Simptomele apar in medie la 7 ani dupa ce pacientul a avut rujeola.
Pentru preventia aparitiei rujeolei si pentru evitarea riscului bolilor pe care le pot cauza diferitele complicatii ale rujeolei, medicii recomanda vaccinarea impotriva rujeolei.
Mai multe informatii despre diagnosticul si tratamentul rujeolei puteti afla studiind cursul EMC online “Planul National de Vaccinare”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
0 Comentarii