Educatie pacienti: Speranta pentru “condamnati”. La Iasi, cancerul poate fi prezis!
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Speranta pentru “condamnati”. La Iasi, cancerul poate fi prezis!
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/speranta-pentru-condamnati-la-iasi-cancerul-poate-fi-prezis/
Nu ati vrea sa stiti care sunt riscurile de a suferi de o forma de cancer sau alta, mai ales daca ati avut cazuri in familie? Nu ati dori sa va luati toate masurile de precautie, sa adoptati din timp un stil de viata sanatos pentru a nu auzi niciodata niciun medic spunand “eu fac tot ce pot, depinde de dvs”.
Cancerul, boala secolului
Cumplita maladie loveste fara sa intrebe, fara sa-i pese. De cele mai multe ori ajunge sa fie descoperita in faze avansate, in urma unor controale de rutina.
La aflarea diagnosticului, nu putini sunt oamenii care simt ca lumea lor se prabuseste.
In ochii cui sa se uite cerand speranta? De vocea cui sa asculte atunci cand aude “ trebuie sa lupti”?!
In acele momente, fiecare om si apropiatii lui ar da aproape orice sa nu fie in aceasta situatie, mai ales timpul inapoi…
La Iasi se fabrica sperante
Pentru a nu ajunge in asemenea clipe, preventia este cheia. La Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi exista inca de la inceputul acestui an Departamentul de Oncogenetica.
Mai exact, specialistii de aici va pot spune in urma unor teste amanuntite, care sunt riscurile de a va imbolnavi.
Ce este Oncogenetica si cum functioneaza?
Oncogenetica este o directie noua a medicineI, imbinand atat metodele medicinei curative, cat si a celei preventive.
In esenta, in cadrul actiunilor de oncogenetica se realizeaza monitorizarea medicala si diagnostica pacientilor si a familiilor acestora care prezinta un risc ereditar sau familial de cancer.
“Mai precis, poate intra in monitorizarea de oncogenetica o persoana care este deja diagnosticata cu cancer sau prezinta un risc foarte mare de a dezvolta cancer deoarece : are in familie 3 sau mai multe cazuri de neoplazie pe acesi linie familiala ( pe linia mamei sau pe linia tatei ) ; exista 2 sau mai multe cazuri atunci cand familia este restransa , iar aceste cazuri sunt forme rare (de exemplu cancer mamar la barbati) ; 1 sau 2 cazuri de cancer la varste tinere (ex : cancer de colon < 40 de ani, cancer de san la femei <35 de ani) ; sau aceeasi persoana are mai multe forme de cancer”, a declarat pentru FormareMedicala.ro, prof.dr. Doina Azoicai, Decanul Facultatii de Medicina si Farmacie Iasi.
Persoana care vrea sa adopte metoda preventiei, se poate adresa secretariatului Departamentului de Oncogenetica (fie spontan fie la recomandarea medicului de familie sau medicului specialist oncolog, gastroenterolog, ginecolog, radiolog etc).
Pasii care sunt parcursi apoi sunt multipli si toti au ca scop binele pacientului din punct de vedere clinic si psihic.
Cat costa un set de analize?
Acest departament functioneaza propriu-zis de la inceputul lui 2014 si zeci de oameni au apelat deja la specialisti pentru efectuarea testelor moleculare.
Pentru ca deocamdata, analizele nu sunt decontate in baza asigurarilor de sanatate sau a vreunui program national, desi exista numeroase initiative in acest sens, intervin niste costuri.
“Din calculele estimative, luarea in evidenta si testarea moleculara ar fi pana in 3000 de euro. Am facut multiple demersuri (cel putin 4 memorii la Ministerul Sanatatii) pentru ca toate aceste activitati din cadrul evaluarilor de Oncogenetica sa fie decontate de Casa de Asigurari”, a mai precizat pentru Formare Medicala, decan UMF Iasi, prof. dr. Doina Azoicai.
Dar, chiar daca finantarea departamentului se face exclusiv din fondurile Fundatiei “Gr.T.Popa”, specialistii de aici asigura gratuitate pentru 100 de persoane.
150 sunt deja inscrisi in program, dintre care 56 indeplinesc conditiile pentru diagnosticul molecular.
Nu exista restrictionari asupra locului de unde provin cei care pot beneficia de serviciile de Oncogenetica.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii