Educatie pacienti: Tulburarea bipolara – Simptome si controlul afectiunii
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Tulburarea bipolara – Simptome si controlul afectiunii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/tulburarea-bipolara-simptome-si-controlul-afectiunii/
Tulburarea bipolara este o afectiune in care starea pacientului oscileaza in episoade maniacale sau depresive. Simptomele principale in tulburarea bipolara sunt trecerile subite de la o stare extrema de fericire la starea opusa, de tristete, confuzie, extenuare. In cazuri extreme, persoane care sufera de tulburari bipolare poate alege sa se sinucida.
Stilul de viata benefic bolnavului cu tulburare bipolara
Specialistii considera ca un stil de viata bazat pe rutina poate sa fie benefic bolnavului.
Somnul la aceleasi ore in fiecare zi precum si o rutina a anumitor activitati pot sa aiba un efect pozitiv pe termen lung in cazul pacientilor cu tulburare bipolara, conform American Psichological Association.
Simptome in tulburare bipolara
Principalul simptom este oscilarea brusca de la o stare emotionala la alta.
Tulburarea bipolara mai este denumita si psihoza maniaco-depresiva, avand simptome atat din sfera maniei cat si a depresiei.
Simptome ale maniei in tulburarea bipolara
- Stare extrema de fericire
- stare de irascibilitate
- cresterea energiei
- lipsa nevoii de a dormi
- tendinta de a-si face planuri foarte mari
Simptome ale depresiei in tulburarea bipolara
- Tristete
- anxietate
- lipsa energiei
- stare de plans necontrolat
- schimbari in apetit care pot cauza cresteri sau pierderi in greutate
- dificultate in a lua decizii
- ganduri de sinucidere
Tipuri de tulburare bipolara in functie de simptome
Pentru ca un pacient sa fie diagnosticat cu tulburare bipolara I el trebuie sa fi avut cel putin un episod maniacal de-a lungul vietii.
Un astfel de episod implica o stare emotionala puternica dublata de un comportament care modifica ritmul normal de viata.
Tulburarea bipolara II are simptome similare cu tulburarea bipolara I, insa episoadele maniacale nu ating nivelul celor din tulburarea de tip I.
Simptome la adolescenti care sunt un semnal de alarma
Medicii recomanda parintilor sa consulte un medic in cazul in care copiii prezinta urmatoarele simptome
- Perioade nejustificate de ura, suparare si agresivitate
- Sesiuni de plans nejustificat dublate de o stare profunda de tristete
- Caracter impulsiv
- Stari de confuzie si de lipsa a atentiei
- Stari de totala incredere in sine: copiii simt ca pot face lucruri marete
Controlul bolii in activitatile zilnice
Episoadele de depresie sau episoadele maniacale pot sa aiba o frecventa care sa afecteze activitatile zilnice.
In afara tratamentului prin medicamentatie, un bolnav cu tulburare bipolara poate sa aiba o viata apropiata de cea normala daca beneficiaza de tratament psihologic. Prin terapie, pacientul poate invata cum sa reactioneze sis a imbunatateasca relatiile interpersonale.
Stilul de viata al unui pacient cu tulburare bipolara ar trebui sa includa un program bine stabilit al activitatilor zilnice, un program de somn care sa asigure o odihna buna, dar si o dieta sanatoasa si exercitii fizice.
Autor: Anamaria Blanaru
2 Comentarii
cand mam adresat la psiholog mi sa spus ca trebue sa ma spitalizez o data la jumatate de an,eu insa nu pot deoarece cresc singura doi copii mici,totusi simt ca boala mea avanseaza si ca trebue sa intreprind ceva, la moment sunt imobilizata la pat si pling, miine insa nu stiu cum ma voi simti. va rog sami dati un sfat. va multumesc anticipat.
va multumesc pentru aceste informatii. miau fost foarte utile, acum sunt mai hotarita sa ma adresez la medic intrucit am fost ajutata sa inteleg ca sufar de aceasta tulburare precum si baietelul meu de 6 anisori, care prezinta toate simptomele mentionate de dstra. va multumim mult.