Educatie pacienti: Vaccinarea sugarului
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Vaccinarea sugarului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/vaccinarea-sugarului/
Chiar daca vaccinarea este considerata unul din principalele interventii eficiente in medicina, multi parinti au nelamuriri si temeri in legatura cu siguranta vaccinului si cu impactul vaccinului asupra sistemului imun al copiilor mici. Ce ar trebui sa stie parintii si medicii de familie despre vaccinarea copiilor mici?
Colonizarea microbiana si anticorpii la copiii mici
- Principalul aspect care este semnalat in cazul fatului si a nou-nascutului este expunerea acestuia la colonizarea microbiana, prin multitudinea de antigeni din mediul inconjurator.
- Al doilea aspect are in vedere o producere mai lenta a anticorpilor la copii mici, precum si o calitate a acestora mai slaba.
Inceperea vaccinarii inainte de varsta de 6 luni
Dupa varsta de 6 luni, protectia copilului prin anticorpii materni scade. In timpul sarcinii, fatul este protejat prin anticorpii materni in placenta, ia dupa nastere prin anticorpii materni in laptele matern.
Necesitatea revaccinarii
Durata de viata a anticorpilor este foarte mica dupa primele vaccinari. De aceea este nevoie de o revaccinare la 6 luni de la prima vaccinare.
Impotriva bolilor infectioase, sunt necesare mai multe doze de vaccinuri.
Capacitatea de a raspunde la vaccinuri
Vaccinurile recomandate copiilor de pana in 2 ani contin un numar de 48-49 de antigene diferite.
Conform studiilor teoretice, un copil sanatos poate sa raspunda la 10.000 de vaccinuri administrate, continand fiecare aproximativ 100 de antigene diferite.
Riscul complicatiilor unor boli in cazul copiilor nevaccinati
- Boli precum pneumonia, difteria, meningita pot duce la decesul unui copil nevaccinat.
- Hepatita B poate duce la ciroza sau cancer hepatic.
- Oreionul si rujeola pot determina encefalita.
Mai multe informatii despre vaccinarea copiilor, despre efectele si importanta vaccinarii puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in vaccinologie”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii