Educatie pacienti: Victime din cauze isteriei anti-vaccin

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

05/02/2015

Victime din cauze isteriei anti-vaccin

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/victime-din-cauze-isteriei-anti-vaccin/

vaccinare- ac-seringaMiscarea anti-vaccin din Statele Unite trece printr-o perioada dificila, devenind in ultima saptamana tinta mai multor editoriale foarte critice publicate de cele mai importante ziare americane.

Motivul este izbucnirea unei epidemii de rujeola la inceputul acestui an, fenomen la care isteria anti vaccin pare sa contribuit din plin. Epidemia are deocamdata dimensiuni mici, dar o raspandire geografica mare. In pericol sunt pusi copiii sub un an, gravidele si persoanele cu boli imunitare.

Originea epidemiei de rujeola este intr-un Disneyland din Statele Unite, raspandindu-se destul de rapid in alte 13 state americane. Peste 90 din cazuri au fost inregistrate in ultima luna in California, in special in districte populate cu familii instarite.

CINE SUNT CEI PUSI IN PERICOL?

Ultima epidemie serioasa de rujeola in Statele Unite a aparut in 1990, cand peste 55.000 de americani s-au imbolnavit. 11.000 dintre acestia au fost spitalizati, iar 120 dintre ei au murit din cauza complicatiilor, cei mai multi copii sub 5 ani. Epidemia de atunci a aparut datorita vaccinarii insuficiente a copiilor prescolari.

Oficial rujeola a fost eradicata in Statele Unite in 2000, dar in 2014 s-a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de rujeola din ultimele doua decenii: peste 600. Academia Americana de Pediatrie a emis un comunicat in care mentioneaza ca toti copiii intre un an si un an si trei luni trebuie sa fie vaccinati contra rujeolei, rubeolei si oreonului, cu o repetare intre 4 si 6 ani.

Este recomandabil ca vaccinarea sa nu fie efectuata inainte de 1 an si sub nicio forma inainte de implinirea a 6 luni. Astfel, orice epidemie raspandita prin intermediul copiilor parintilor anti-vaccin ii pune direct in pericol pe bebelusii sub 6 luni, in mod special mai vulnerabili la complicatiile cu potential letal produse de aceasta boala.

Printre motivele acestei explozii de rujeola este mentionata miscarea anti-vaccin, deosebit de agresiva in mediul online in Statele Unite, dar si in Romania, relateaza Hotnews.ro

Vizibilitatea mediatica acordata miscarilor anti vaccin a determinat BBC sa recomande anul trecut ca prezentatorii sa nu mai practice o „falsa impartialitate”, acordand unor grupuri lipsite de „expertiza profesionala” spatii egale de exprimare cu a expertilor confirmati atunci cand sunt tratate subiecte stiintifce.

Aceasta vizibilitate a determinat atat in Statele Unite, cat si in Romania, un fenomen de pseudo-panica: tot mai multi oameni se tem ca tot mai multi parinti nu-si vaccineaza copiii.

In realitate, ratele de vaccinare raman in continuare mari, problema fiind perceptia noastra. Un studiu din 2014 constata ca majoritatea americanilor cred ca doar intre 70% si 79% dintre copii sunt vaccinati, doar 9% din cei chestionati indicand cifra reala – peste 90%.

Vaccinarea in masa a copiilor produce asa numitul efect de imunitate de comunitate, formandu-se practic un zid in jurul comunitatii vaccinate, zid de care virusul nu mai poate trece.

Copiii nevaccinati care traiesc in interiorul unor astfel de comunitati (supranumiti “calatori pe gratis”) sunt la randu-le protejati daca nu parasesc comunitatea respectiva.

Dar pentru ca acest efect sa se mentina este nevoie ca cel putin 85% din populatie sa fie vaccinata. Expertii avertizeaza ca in cazul scaderii ratei vaccinarii sub aceasta cifra, lucrurile pot scapa de sub control, persoane precum copiii sub un an, gravidele, batranii sau persoanele cu probleme imunitare fiind expusi.

CINE SUNT CEI CARE REFUZA VACCINUL?

Studiul unei echipe de la Universitatea Yale a constatat ca majoritatea americanilor, peste 75%, au o parere foarte pozitiva despre vaccinuri. Asadar problema nu este presupusa rata scazuta a vaccinarii (prezumtie falsa), ci existenta unor comunitati cu multi copii nevaccinati care pun in pericol imunitatea de comunitate.

In California exista cinci zone geografice unde ratele de refuz a vaccinarii sunt mai mari decat in restul statului: 10,2% refuz in East Bay sau 13,5% in sudul Sacramento, in afara acestor zone refuzul fiind abia de 2,6%.

Parintii care nu si-au vaccinat copiii nu au incredere intr-o lista foarte lunga de autoritati, de la medici pana la guvern, avand in schimb multa incredere in informatiile oferite de terapeutii alternativi, internet si familie (sursa: studiu al Universitatii John Hopkins).

Interesant este ca atitudinea negativa fata de vaccinuri nu este corelata cu educatia sau veniturile (sursa: studiu Pew Research de saptamana trecuta), ci cu varsta.

Cu cat cei intrebati sunt mai batrani, cu atat creste viziunea favorabila vaccinarii: 79% pentru cei peste 65 de ani si doar 59% pentru cei sub 30 de ani. O explicatie posibila este ca pentru multi din generatiile mai in varsta, boli precum rujeola sau oreionul sunt o amintire foarte reala.

Diferente mici de viziune asupra subiectului sunt determinate si de orientarea politica: democratii sunt mai favorabili obligativitatii vaccinarii (76%) decat republicanii (65%).

Subiectul este de altfel foarte incarcat ideologic in SUA. Presedintele Barack Obama a fost clar: „Inteleg ca exista familii care, in anumite cazuri, sunt ingrijorate de efectul vaccinarii. Dar stiinta are rezultate indiscutabile in privinta asta”.

Pe de alta parte, un senator republican precum Rand Paul nu ezita sa declare ca desi vaccinurile „sunt un lucru bun”, parintii trebuie sa aiba dreptul sa decida asupra vaccinarii copiilor lor si nu exclude posibilitatea ca vaccinurile sa produca tulburari mentale.

ESTE POSIBILA O DEZBATERE LUCIDA CU MISCAREA ANTI VACCIN?

Rujeola se raspandeste prin picaturile din tuse sau stranut. Boala este foarte molipsitoare deoarece pacientul devine contagios cu 4 zile inainte de aparitia simptomelor specifice (iritatii si pete pe piele). Cei mai multi oameni se vindeca in cateva saptamani, dar complicatiile precum encefalita, diareea severa sau pneumonia pot duce la deces. Nu exista tratament disponibil pentru rujeola. Statistic, vaccinul nu asigura imunitate pentru 5% din persoanele care au primit doar prima doza, fara repetarea la varsta de 4-6 ani. In cazul celor care au primit ambele doze, esecul instalarii imunitatii apare in mai putin de 1% din cazuri.

Pentru cei interesati de informatii solid argumentate stiintific, Academia Americana de Pediatrie a pus la dispozitie un document (in engleza) care citeaza peste 40 de studii in care au fost inclusi zeci de mii de copii si la care au lucrat sute de medici si cercetatori de la cele mai redutabile universitati din lume. Concluzia este unanima: vaccinarea contra rujeolei, rubeolei si oreionului la copii nu produce efecte adverse semnificative.

Studiile cu rezultate similare sunt foarte numeroase si dublate de faptul ca, in doar un deceniu de la introducerea vaccinarii, rata imbolnavirilor in Statele Unite a scazut de peste 30 de ori, iar decesele cauzate de aceste boli practic au disparut in ultimele doua decenii.

Din pacate argumentele rationale, stiintifice, folosite intr-o posibila dezbatere despre eficienta vaccinurilor sunt cu atat mai inutile cu cat nivelul de ingrijorare al unei persoane in privinta efectelor adverse produse de vaccinuri este mai mare (sursa: studiu al Dartmouth College).

Mai precis: o discutie lucida despre acest subiect cu persoane care au fost deja convinse de discursul anti-vaccin este improbabila.

Sursa : Hotnews.ro

1 Comentarii

  1. nae says:

    Poate nu sunt efecte secundare grave pe termen scurt.Dar nimeni nu ia în calcul efectele pe termen lung.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: