Efectul nocebo: mass-media ne poate imbolnavi

08/05/2013
Efectul nocebo: mass-media ne poate imbolnavi

Efectul nocebo: mass-media ne poate imbolnavi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/efectul-nocebo-mass-media-ne-poate-imbolnavi/

poza mass media si noceboConcluziile unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Gutenberg, din Germania, Mainz, demonstreaza ca fluxul de informatii din mass-media ne poate afecta sanatatea, provocand aparitia anumitor simptome de boala.

Conform oamenilor de stiinta, persoanele care sunt usor influentabile pot manifesta simptome patologice reale, din cauza informatiilor despre sanatate prezentate in media. Acest comportament este cunoscut in stiinta drept “efectul nocebo” si, dupa cum precizeaza coordonatorul studiului, psihoterapeutul Michael Witthoft, “simpla anticipare a deteriorarii sanatatii poate produce dureri si tulburari de sanatate.”

Studiul cercetatorilor germani permite aflarea mai multor detalii legate de modul in care functioneaza efectul nocebo. Pentru a masura gradul in care informatiile din mass-media pot deteriora starea de sanatate, autorii cercetarii au folosit 147 de persoane care au vizionat un documentar si un reportaj despre modul nociv in care telefoanele si semnalele WiFi influenteaza starea de sanatate a oamenilor. In acelasi timp, participantii au fost expusi la false semnale WiFi, insa fara a fi informati in aceasta privinta.

Rezultatele experimentului au subliniat tocmai efectul nocebo: majoritatea celor care au vizionat materialele au declarat ca resimt simptomele descrise in documentar si reportaj, mai mult de jumatate dintre acestia manifestand si simptome precum anxietate, pierderea concentrarii, senzatie de moleseala in brate, picioare si degete. Mai mult decat atat, doi dintre participanti au renuntat in timpul experimentului, acuzand simptome extrem de serioase si refuzand expunerea la undele WiFi.

In legatura cu aceste rezultate Michael Witthoft a afirmat ca regiunile din creier care declanseaza durerea fizica pot fi stimulate psihologic, prin forta de persuasiune, fara existenta unui factor exterior relevant. De asemenea, cercetatorul a mai avertizat ca informatiile despre boli si afectiuni medicale difuzate de mijloacele de informare in masa pot avea consecinte grave asupra starii de sanatate a unei bune parti din populatie, deoarece exista persoane care manifesta simptomele unei anumite boli doar la gandul ca ar putea sa o aiba.

De aceea, medicul propune ca “stiinta si media sa colaboreze si sa se asigure ca informatiile despre posibilele riscuri provocate de noile tehnologii sa fie cat mai exacte sis a fie prezentate publicului cu ajutorul celor mai bune date stiintifice.”

Sursa stire: Agerpres/Huffingtonpost.fr

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: