Eficienta statinelor in preventia primara a mortalitatii si evenimentelor cardiovasculare
Eficienta statinelor in preventia primara a mortalitatii si evenimentelor cardiovasculare
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/eficienta-statinelor-in-preventia-primara-a-mortalitatii-si-evenimentelor-cardiovasculare/
Numeroase studii randomizate au aratat ca statinele scad valorile colesterolului in mai multe tipuri de populatii si grupuri de risc, realizand astfel preventia atat primara cat si secundara a bolilor cardiovasculare. Aceste rezultate au dus la recomandarea statinelor ca terapie de prima intentie in hipercolesterolemie. In prezent exista cateva importante recenzii sistematice care au demonstrat eficienta clinica a statinelor in preventia secundara a bolilor cardiovasculare. Intr-o metaanaliza publicata inĀ Journal of the American College of Cardiology, Primary Prevention of Cardiovascular Mortality and Events With Statin Treatments – A Network Meta-Analysis Involving More Than 65,000 Patients, autorii au dorit sa stabileasca rolul statinelor si in preventia primara a bolilor cardiovasculare, prin analiza tuturor dovezilor existente in studiile publicate.
Acest articol este sponsorizat de:
Dintr-un total de 1003 rezumate relevante descoperite dupa cercetarea tuturor resurselor disponibile, au fost selectate si incluse in metaanaliza 20 de studii clinice randomizate. Statinele analizate in aceste studii au fost atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina. Alte criterii de includere au constat in durata minima de 12 luni a studiului, comparatia statinei studiate cu placebo, terapia standard sau lipsa tratamentului precum si in raportarea urmatoarelor rezultate: mortalitatea de orice cauza, mortalitatea de cauza cardiovasculara, infarctul miocardic acut fatal si nonfatal, alte evenimente coronariene majore. Au fost excluse studiile in care s-au raportat doar valorile LDL si HDL si cele care au inclus pacienti diabetici cu risc crescut. Studiile relevante pentru preventia primara au fost considerate cele in care peste 50% din populatia inclusa nu a prezentat antecedente de boala coronariana.
Metaanaliza a examinat impactul terapiei cu statine asupra evenimentelor cardiovasculare majore si a aratat ca exista un rol important in prevenirea primara a acestora si a mortalitatii de orice cauza. In plus, autorii au observat ca utilizarea statinelor in populatia fara antecedente de boala coronariana este sigura, incidenta cancerelor si a rabdomiolizei fiind nesemnificative statistic. Autorii au considerat ca pentru a evidentia superioritatea unei statine asupra altora sunt necesare studii mai ample, cele disponibile in prezent si incluse in metaanaliza fiind nerelevante in acest scop. Metaanaliza a indicat ca nu exista o asociere intre reducerea valorilor LDL colesterol si mortalitate sau morbiditate. Autorii au apreciat ca motivul poate fi reprezentat de limitele tehnice ale analizei statistice sau intr-adevar este posibil ca scaderea LDL colesterol sa nu fie un beneficiu major al statinelor. Statinele ofera protectie cardiovasculara prin alte mecanisme, nelegate de modificarea valorilor colesterolului, cum ar fi modularea reactiilor inflamatorii, imbunatatirea functiei endoteliale, stabilizarea placilor de aterom si prevenirea formarii de trombi.
In final autorii metaanalizei au apreciat ca in studiile viitoare trebuie acordata mai multa atentie momentului in care trebuie initiata terapia cu statine, si nu eficientei, deja demonstrate, a statinelor. Desigur ca initierea tratamentului cu statine pentru toti pacientii cu risc cardiovascular ar reprezenta o povara prea mare asupra sistemelor sanitare. In cazul pacientilor cu risc cardiovascular scazut beneficiile sunt reduse insa pacientii cu risc cardiovascular moderat si inalt se bucura de beneficii substantiale in urma tratamentului cu statine.
Acest articol este sponsorizat de:
Autor: Actavis - Dana Zoitanu
0 Comentarii