Eliberarea adeverintei medicale pentru solicitarea urnei mobile la votare

01/06/2016

Eliberarea adeverintei medicale pentru solicitarea urnei mobile la votare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/eliberarea-adeverintei-medicale-pentru-solicitarea-urnei-mobile-la-votare/

adeverinta-alegeri-votareLegea alegerilor locale, legea 115/2015 prevede ca persoanele nedeplasabile pe baza unui document medical prin care sa certifice ca sunt nedeplasabili, pot solicita urna mobila la domiciliu pentru a-si exercita dreptul  la vot.

Din pacate, mai multi medici de familie inca se confrunta cu niste presiuni venite din partea  partidelor politice de a elibera astfel de adeverinte medicale la gramada, de a aviza tabele cu personae asa zise nedeplasabile.

In astfel de cazuri, oricat de mare este presiunea, noi trebuie sa respectam strict prevederile legale daca dorim sa evitam sa ni se intocmeasca un dosar penal pentru fraudarea alegerilor locale si pentru fals in acte publice.

Adeverinta medicala din care sa rezulte ca o persoana este nedeplasabila din motive medicale, se elibereaza numai la solicitarea si in personal persoanei in cauza si dupa consultarea acesteia.

Fiind un serviciu la cerere, un serviciu neplatit de catre CJAS, in mod legal acest serviciu este taxabil.

Totodata, legea prevede ca persoana nedeplasabila trebuie sa prezinte un act medical din care sa rezulte ca nu este deplasabil. In lege, insa, nu scrie  si ca acest act, in mod obligatoriu, trebuie obtinut de la medical de familie.

Este bine de stiut acest lucru daca cineva la sfarsitul saptamini ar solicita un astfel de document medical, iar medical de familie nu se afla in localitate si nu-l poate deservi

Vezi Legea 91/2015 art. 91.

(1)    Pentru alegatorii care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate sau de invaliditate, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea “VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

 

Autor: Soós Szabó Klára

1 Comentarii

  1. CIPRIAN TUDOR says:

    O PERSOANĂ CARE ESTE ÎNCADRATĂ ÎN GRADUL 1 DE HANDICAP POATE SOLICITA URNA MOBILĂ DOAR CU CERTIFICATUL DE ÎNCADRARE IN GRAD DE HANDICAP FĂRĂ A MAI FI NEVOIE DE ADEVERINŢA MEDICALĂ DE LA DOCTORUL DE FAMILIE??

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: