EMA a autorizat vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania Novavax
EMA a autorizat vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania Novavax
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ema-a-autorizat-vaccinul-anti-covid-dezvoltat-de-compania-novavax/
Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americana Novavax, informeaza agentiile de presa internationale.
Vaccinul dezvoltat de compania Novavax devine cel de-al cincilea vaccin recomandat in UE pentru a preveni COVID-19 in randul persoanelor de peste 18 ani, potribit unui comunicat transmis de EMA, citat de AFP.
Decizia anuntata luni urmeaza sa fie validata de Comisia Europeana printr-o aprobare oficiala, precizeaza DPA si Agerpres.
Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate in UE, serul produs de Novavax este un vaccin “sub-unitar” bazat pe proteine recombinate, care declanseaza o reactie imunitara, fara prezenta unui virus. El contine microparticule ce constau intr-o versiune produsa in laborator a proteinei Spike a SARS-CoV-2, virusul care cauzeaza maladia COVID-19.
Tehnologia folosita de compania Novavax este similara celei utilizate la fabricarea vaccinurilor impotriva hepatitei B si a tusei convulsive, care dateaza de cateva decenii si sunt utilizate pe scara larga in lume.
Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech si Moderna sunt seruri care folosesc tehnologia ARN mesager, iar cele produse de AstraZeneca si Johnson&Johnson sunt vaccinuri cu vector viral.
Conform Reuters, datele stiintifice obtinute din doua studii de mare amploare – unul in Marea Britanie, altul in Statete Unite si Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au aratat ca vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% in reducerea numarului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat EMA, care a adaugat ca datele actuale sunt limitate in ceea ce priveste eficacitatea serului impotriva unor variante ingrijoratoare ale noului coronavirus, inclusiv impotriva variantei Omicron.
Etichete: vaccin anti-covid novavax, vaccin novavax, vaccinuri anti-covid UE, EMA
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii