Epilepsia | Ce nu trebuie facut daca asistam la o criza epileptica
Epilepsia | Ce nu trebuie facut daca asistam la o criza epileptica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/epilepsia-ce-nu-trebuie-facut-daca-asistam-la-o-criza-epileptica/
Epilepsia reprezinta o afectiune neurologica cronica manifestata prin crize epileptice spontane, recurente ce afecteaza aproximativ 65 de milioane de oameni in intreaga lume.
Criza epileptica consta intr-un episod brusc, stereotip de manifestare clinica paroxistica, motorie, senzitiva, senzoriala, comportamentala si / sau de modificare a starii de constienta, ce se datoreaza activitatii bruste, necontrolate, anormale, excesive si hipersincrone a unei populatii neuronale, precizeaza Dr. Mirela Tarabuta, medic primar neurolog la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Potrivit medicului, 2/3 din crizele de epilepsie apar in copilarie, ulterior incidenta creste dupa 60 de ani.
Epilepsia poate implica o parte a corpului (epilepsie partiala) sau intregul corp (epilepsie generalizata). Crizele partiale apar atunci cand exista o activitate anormala doar intr-o anumita zona a creierului, iar crizele epileptice generalizate apar atunci cand toate zonele creierului sunt afectate.
Ce nu trebuie facut daca asistam la o criza epileptica:
– 𝗡𝗨 trebuie sa ne pierdem cumpatul
– 𝗡𝗨 trebuie sa incercam imobilizarea pacientului
– 𝗡𝗨 trebuie sa introducem obiecte in gura pacientului
– 𝗡𝗨 trebuie sa tinem de limba pacientului
Epilepsia se mosteneste?
“Raspunsul este si da si nu. Genetica pare a avea un rol in cele mai multe forme de epilepsie, dar cei mai multi pacienti cu epilepsie nu au rude afectate de boala. In ceea ce priveste decizia de a avea sau nu copii se recomanda sfatul genetic efectuat anterior conceptiei. Trebuie mentionat ca fertilitatea persoanelor cu epilepsie este mai redusa comparativ cu populatia sanatoasa.”, mai scrie medicul pe pagina de Facebook a unitatii medicale.
Crizele convulsive la femeia insarcinata sunt o urgenta si necesita o evaluare prompta. Majoritatea convulsiilor din sarcina pot fi atribuite epilepsiei, dar nu numai.
“Sunt si alte conditii medicale care se manifesta cu convulsii: eclampsia, encefalitele, tromboflebitele sunt doar cateva exemple in acest sens. Tratamentul antiepileptic nu trebuie intrerupt in vederea unei sarcini sau in timpul sarcinii. Riscul general de afectare a neurodezvoltarii fatului in cazul femeilor cu epilepsie este minor. Pentru a preveni eventualele malformatii induse de medicatia antiepileptica se recomanda 5 mg de acid folic zilnic.”, precizeaza Dr. Mirela Tarabuta.
Epilepsia constituie un pericol real pentru siguranta rutiera, prin urmare conducatorilor auto de din grupa 1 nu li se acorda sau nu li se reinnoiesc permisele auto decat daca sunt monitorizati 5 ani si in acest interval nu au crize deloc.
“Pentru soferii din grupa 2 exigentele sunt mai mari: permisele pot fi eliberate daca timp de 5 ani pacientul nu a mai facut crize cu toate ca i-a fost oprita medicatia, timp in care a fost monitorizat corespunzator, nu s-a identificat o patologie cerebrala aferenta si nu s-a identificat nici o activitate epileptiforma pe electroencefalograma.”, a mai adaugat medicul.
S-a constatat o reducere a frecventei crizelor epileptice la persoanele active fizic. Aceasta ajuta si la o mai buna integrare in societate, mai ales in randul copiilor si adolescentilor. De asemenea, psihologul poate oferi servicii de consiliere pentru pacienti si apartinatori.
Pacientii cu epilepsie trebuie sa urmeze tratament medicamentos riguros, sa evite stresul, oboseala, sa nu se priveze de somn, sa nu consume excitante cerebrale, sa evite caldura extrema, sa nu lucreze la inaltime, sa nu conduca autovehicule.
Chirurgia epilepsiei este rezervata doar unor cazuri speciale conform unor criterii bine stabilite. In primul rand pacientul trebuie sa aiba o forma de epilepsie rezistenta la tratament, iar in al doilea rand trebuie identificata o leziune care se preteaza la excizie.
“Pentru cazurile de epilepsie partiala refractara la tratament se poate folosi aditional stimularea nervoasa vagala cu implantarea unui mic generator de curent sub piele conectat la nervul vag. Rezultatele se amelioreaza in timp, astfel ca dupa un an se constata o reducere cu 50 % a frecventei crizelor.”, mai scrie in postarea semnat de medicul neurolog, pe pagina Spitalului Victor Babes Timisoara.
Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB
Etichete: epilepsia, criza epileptica, tratament epilepsie, spitalul victor babes timsoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii