Ereditatea are un rol important in patogeneza hipertensiunii arteriale
Ereditatea are un rol important in patogeneza hipertensiunii arteriale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ereditatea-are-un-rol-important-in-patogeneza-hipertensiunii-arteriale/
Hipertensiunea arteriala fiind o afectiune extrem de heterogena, prezinta o etiologie multifactoriala. O multime de studii sustin ca anumite modificari la nivelul anumitor gene ar putea determina sensibilizarea individului la un anumit factor de mediu.
Totodata, au fost descrise la om un numar de mutatii la nivelul genelor care codifica principalele sisteme de control al tensiunii arteriale, dar rolul lor exact in patogeneza hipertensiunii esentiale ramane si astazi inca neelucidat. Cu toate acestea, este stiut faptul ca predispozitia genetica a pacientului ar putea influenta enzimele implicate in metabolismul medicamentelor, iar acest fapt, in schimb, ar putea afecta atat eficacitatea, cat si reactiile adverse ale agentilor anti-hipertensivi.
Exista astazi numeroase exemple de studii farmacogenetice si farmacogenomice, care abordeaza aceste subiecte. Mai mult, in literatura de specialitate, sunt descrise si forme monogenice rare de hipertensiune, cum ar fi aldosteronismul glucocorticoid-reversibil, sindromul Liddle, unde o singura mutatie genica explica patogeneza hipertensiunii si stabilieste tratamentul.
Inclusiv datele statistice arata ca la peste 95% dintre pacientii cu hipertensiunea arteriala este esentiala. Adica, este determinata genetic si nu se poate vindeca, in consecinta pacientul are nevoie de tratament toata viata. Cand unul dintre parinti este hipertensiv, riscul copilului de a deveni la randul lui hipertensiv este de 25%, iar cand ambii parinti sunt hipertensivi, riscul este de 50%.
Nu trebuie uitat ca hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa boala cardiovasculara. Valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg pentru tensiunea arteriala sistolica si 85mm Hg pentru tensiunea arteriala diastolica. Aceste valori reprezinta limita superioara a normalului, dar valorile ideale sunt sub 130/80 mmHg.
*Medicii de familie au la dispozitie cursul “HTA in practica medicului de familie“, GRATUIT si creditat cu 15 puncte EMC.
Pentru a accesa cursul, click AICI.
Autor: Anca Rusen
0 Comentarii