Este necesara infiintarea unui Registru National Unic de Diabet

30/09/2016

Este necesara infiintarea unui Registru National Unic de Diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/este-necesara-infiintarea-unui-registru-national-unic-de-diabet/

INSULINA-NOU-DIABETBugetul alocat in acest an programului national de diabet zaharat este de cinci ori mai mare fata de 2006. Acest buget reprezinta 21,77% din totalul creditelor de angajament alocate pentru medicamente in cadrul programelor nationale, a precizat conducerea Directiei Programe Curative din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“In ultimii 10 ani, numarul de pacienti care beneficiaza de tratament pentru diabet zaharat aproape ca s-a dublat: daca in 2006 au fost tratati 363.131 bolnavi, in 2016 au intrat in program 712.414 bolnavi”, a informat dr. Oana Costan in cadrul dezbaterii “Strategii prioritare in managementul diabetului zaharat de tip 2 — diagnostic timpuriu si acces la tratament eficient — prioritati politice”, organizata de revista Politici de Sanatate, sub auspiciile Comisiei pentru sanatate a Senatului.

De asemenea, director executiv al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR), dr. Cristian Andriciuc, a subliniat importanta preventiei si a specialistilor care sa educe publicul.

“Studiul realizat de federatie in randul bolnavilor cu diabet zaharat releva ca 42% dintre pacienti nu stiu ce este educatia terapeutica si 50% din respondenti nu au discutat niciodata cu un dietetician”, a declarat dr. Cristian Andriciuc, conform unui comunicat transmis Agerpres.

“Nu stim cati pacienti si ce fonduri sunt necesare daca nu avem registru national de diabet”, a subliniat si  acad. prof. dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste de la Institutul National de Diabet “Prof. dr. N. Paulescu”, citat in acelasi comunicat de presa.

De altfel, prof. univ. dr. Amorin Popa de la  UMF Oradea, a evidentiat necesitatea infiintarii Registrului National Unic de Diabet ca element esential in stabilirea strategiei si a planului de dezvoltare a programului national in domeniu.

“Ghidul national de diabet trebuie efectuat de societatile profesionale in domeniu. Referatele impuse de CNAS trebuie eliminate deoarece birocratizeaza la maximum asistenta medicala, iar rolul responsabilului judetean trebuie sa fie mai pregnant, deoarece in prezent acesta nu are niciun control asupra unitatilor private si al unitatilor medicale din provincie, ceea ce duce la o risipa de medicamente. In plus, asistam la o distributie total neuniforma a serviciilor medicale pe teritoriul Romaniei: de exemplu in Bihor sunt 21 de diabetologi, Clujul are peste 40, iar in Bucuresti sunt peste 150. O alta problema este noul sistemul informatic, care colecteaza datele la nivel central, iar profesionistii din judete nu mai au acces la aceste date si intrarea greoaie a bolnavilor in programul national de diabet”, a declarat prof. univ. dr. Amorin Popa, potrivit sursei citate de Agerpres.

Una dintre solutiile depistate de specialistii prezenti la dezbatere este implicarea medicilor de familie.
“Costul pacientului dializat care are insuficienta renala cauzata de diabet zaharat tip 2 netratat este de 1.800 euro pe luna, fata de 100 euro pe luna cat costa tratamentul medicamentos al diabetului zaharat. Banii pentru un pacient dializat ar asigura tratamentul a 20 de pacienti cu diabet zaharat”, a explicat prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, citat in acelasi comunicat.

Medicii de familie au la dispozitie patru cursuri despre diabet, fiecare creditat cu cate 10 puncte EMC. Pentru a vedea lista cursurilor sau pentru a incepe unul, click AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. ugraisinziana says:

    Este necesar si un set de masuri pt a determina pacienții diabetici sa respecte tratamentul,controalele periodice,sunt multi care sunt depistați dar refuză chiar si regimul!E IMPERIOS NECESAR SA FACEM CEVA LEGAT DE DIABETUL ADULTULUI CARE APARE LA COPII-SUNT DIN CE IN CE MAI MULȚI COPII PREDISPUȘI LA ACEASTA PATOLOGIE,este necesar sa se face în protocol national prin care pacientul sa nu mai aibă nevoie de BT MF pentru oftalmologie,neurologie,cardiologie pentru monitorizarea complicatiilor deoarece se pierde timp si se pierd bani degeaba in sistem,chiar si analizele se pot da de specialist sa nu mai la dea MF -alt consult,alți bani decontati din sistem,alta distractie -si sunt MF,dar cred ca sunt niste etape inutile si costisitoare mai ales ca programarile de obicei depăsesc data reevaluarii specialistului diabetolog,ar trebui ca bolnavii cronici sa aibă fise la fiecare specialitate fara sa mai necesite BT catre specialist de fiecare data pentru aceleasi boli cronice

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: