“Este necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor”

26/09/2016

“Este necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/este-necesara-o-mai-mare-preocupare-a-retelei-sanitare-pentru-depistarea-si-urmarirea-gravidelor/

gravideleEste necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor, deoarece monitorizarea inca din primele saptamani contribuie la depistarea sarcinilor cu risc, directionarea lor catre unitatile specializate si in final la scaderea cazurilor de mortalitate prin risc obstetrical direct, a spus consilierul prezidential Diana Paun.

“Dincolo de discrepantele existente la nivelul statelor in raportarea mortalitatii materne, statisticile arata ca situatia Romaniei este una alarmanta, mortalitatea materna mentinandu-se la valori ridicate in tara noastra, de peste doua ori mai mari decat media UE. Mortalitatea materna prin avort a inregistrat o evolutie descendenta, totusi ea a fost in 2012 de trei ori mai mare in Romania decat media Uniunii Europene, conform statisticilor OMS. Concluziile raportului asupra mortalitatii materne realizat de INSP, rezultate din analiza fiselor de deces matern pentru anul 2014, sunt urmatoarele: in ceea ce priveste asistenta medicala a gravidei, o mare parte din mamele decedate nu au fost luate in evidenta si nu au efectuat niciun control. Este necesara o mai mare preocupare a retelei sanitare pentru depistarea si urmarirea gravidelor, deoarece monitorizarea inca din primele saptamani contribuie la depistarea sarcinilor cu risc, la directionarea acestora catre unitatile specializate si in final la scaderea cazurilor de mortalitate prin risc obstetrical direct”, a afirmat consilierul presidential, citat de Agerpres.

Potrivit acesteia, una dintre cauzele care au contribuit la mortalitatea materna prin avort o constituie educatia sanitara deficitara, mortalitatea materna afectand cu precadere grupurile vulnerabile.

“In mediul rural cu precadere, accesul femeilor la informatii privind planingul familial si educatia sexuala, precum si mentalitatile specifice si riscul crescut de saracie si excluziune sociala se constituie in explicatii pentru ratele mai mari ale mortalitatii materne si avorturilor. Doar 6% dintre decese se inregistreaza in randul femeilor cu pregatire superioara”, a mai  aratat Diana Paun, conform Agerpres.

Declaratiile au fost facute in cadrul dezbaterii “Accesul gratuit la servicii medicale materne — un drept garantat pentru femeile din Romania”, care s-a desfasurat luni, 26 septembrie.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: