“Este nevoie de un cadru legislativ pentru suplimentele alimentare”
“Este nevoie de un cadru legislativ pentru suplimentele alimentare”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/este-nevoie-de-un-cadru-legislativ-pentru-suplimentele-alimentare/
Consilierul de stat Diana Paun a subliniat necesitatea unui cadru legislativ bine pus la punct in ceea ce priveste suplimentele alimentare si controlul acestora.
“Efectul benefic al suplimentelor alimentare in mentinerea sanatatii este conditionat de o utilizare responsabila. Rolul institutiilor este de a oferi consumatorului sansa unei alegeri informate, astfel incat acesta sa aiba incredere si sa faca o alegere sigura pentru propria lui sanatate. (…) Avem nevoie de un cadru legislativ bine pus la punct, dar avem nevoie si de controale avizate ale acestor produse de catre institutiile abilitate”, a sustinut Diana Paun la conferinta “PRIA Food Supplements and Medical Devices regulations”, citata de Agerpres.
Potrivit consilierului, dincolo de cadrul legislativ, o importanta deosebita o are informarea corecta a populatiei.
“Aceasta ar trebui sa fie facuta de profesionisti, trebuie bazata pe un fundament stiintific si trebuie sa vina din surse avizate si credibile. Medicul de familie, medicul specialist, farmacistul sunt verigi deosebit de importante, pentru ca sunt cei care pot recomanda sau nu folosirea acestor produse, iar individul trebuie sa fie informat ca are nevoie de sfatul specialistului inainte de a utiliza un produs. Inainte de informare, ne trebuie un plan de imbunatatire a educatiei pentru sanatatea consumatorului si a pacientului. (…) Ma bucur ca discutam despre rolul retelelor sociale in ceea ce priveste informarea publicului asupra suplimentelor alimentare si a dispozitivelor medicale, pentru ca aceasta modalitate este cea mai utilizata, cel putin in randul tinerilor, iar provocarea este de a le oferi acces la informatie si la varietatea de studii stiintifice”, a mai afirmat Diana Paun.
Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Radu Ganescu, a evidentiat faptul ca informarea tuturor romanilor in acest domeniu este dificila, mai ales ca ei insisi nu citesc prospectul medicamentului cumparat.
“Sa informam 20 de milioane de cetateni ar fi imposibil si nu stiu cine ar avea capacitatea sa o faca. (…) Din punctul meu de vedere, la suplimentele alimentare si la dispozitivele medicale, mai sunt foarte multe lucruri de inteles de catre consumatori, pacienti. (…) Eu as pune nu doar lipsa de comunicare, dar si lipsa timpului pe care o are medicul in raport cu pacientul. Daca aici nu exista o informare, daca pacientul pleaca nelamurit, ajunge in farmacie si nici acolo nu este corect informat (…), va merge totul gresit in continuare. Nu va sti ce sa faca. (…) Este o problema si faptul ca oamenii nu citesc prospectul unui medicament”, a aratat Radu Ganescu, conform Agerpres.
Secretarul general al Patronatului Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), Gerald Flintoaca-Filip, a spus ca suplimentele alimentare sunt “pentru preventive”.
”Legislatia exista, insa in opinia noastra trebuie clarificate anumite aspecte. (…) Publicitatea trebuie sa fie reala, sa nu induca in eroare consumatorul, produsul sa fie prezentat conform compozitiei acestuia”, a explicat reprezentantul PRISA, conform sursei mentionate.
Presedintele Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, Nastasia Belc, a afirmat ca pentru a face preventie, trebuie sa se tina cont de alimentatie in primul rand.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii