Eugen Nicolaescu: Bugetul acordat sanatatii nu poate asigura toate serviciile medicale

17/01/2014

Eugen Nicolaescu: Bugetul acordat sanatatii nu poate asigura toate serviciile medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/eugen-nicolaescu-bugetul-acordat-sanatatii-nu-poate-asigura-toate-serviciile-medicale/

confminVideoconferinta organizata de Ministerul Sanatatii pentru a discuta capitolul Asistenta medicala primara din pachetul de servicii medicale de baza nu s-a concretizat prin alte precizari oficiale decat cele prezentate pana acum. Raspunsurile la intrebarile si observatiile presei asupra anumitor servicii din pachetul de baza vor fi transmise ulterior pe site-ul ministerului.

Declarantiile integrale ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF.

Daca ministrul Eugen Nicolaescu a insistat pe bugetul insuficient acordat sanatatii, presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu a precizat necesitatea unor norme care sa ofere stabilitate legislativa pachetului de baza.

Bugetul pe care Romania il acorda sanatatii este un buget care nu poate asigura toate serviciile medicale

Patru beneficii principale ale pachetului sunt precizate de ministru: iesirea din minciuna, grija pentru banul public, baza stiintifica care sta la realizarea lui, conceperea pe tipuri de nevoi de sanatate si nu pe persoana.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii: “Ar trebui sa reiteram ideea ca bugetul pe care Romania il acorda sanatatii este un buget care nu poate asigura toate serviciile medicale pe care un cetatean crede ca le poate obtine. Bugetul pe care Romania il are prin aceste pachete asigura tuturor cetatenilor acele servicii medicale de care au nevoie ca viata lor sa nu fie pusa in pericol, pentru ca problemele de sanatate pe care le au sa fie ameliorate, chiar rezolvate. Dorim sa schimbam mentalitatea atat pentru pacient cat si pentru personalul medical. (…) Trebuie sa spunem foarte clar ca banii sunt putini, dar ca in multe zone banii nu sunt, din pacate, cheltuiti cu chibzuiala”.

Tipurile de consultatii la care pacientul va avea acces prin pachetul de baza precizate de Eugen Nicolaescu: consultatii pentru probleme de sanatate noi, pentru episoade acute noi, consultatiile pentru actiuni prioritare, consultatii pentru boli cronice, cele programate la domiciliu pentru pacienti cu boli grave nedeplasabile si alte categorii de consultatii si servicii: pentru gravide si leuze, servicii aditionale, servicii de suport.

In medicina de familie, cea mai importanta este preventia

Ministrul Eugen Nicolaescu: “Medicina de familie trebuie privita din doua puncte de vedere. Cea mai importanta, in opinia mea, este preventia, dar la fel de importanta este si partea de acordare de servicii medicale normale, obisnuite. (…) S-au facut insa confuzii intre serviciile medicale care se acorda ca preventie si restul serviciilor medicale. Pachetul nu limiteaza numarul de consultatii pentru problemele de sanatate noi. Ori de cate ori apare o noua imbolnavire, agravarea unei patologii pe care medicul de familie o stie, toate aceste lucruri se trateaza ca o problema de sanatate noua”.

Medicii de familie sa fie platiti nu per capita, ci pe serviciile medicale oferite

Reprezentantii medicilor de familie prezenti la videoconferinta au atras atentia si asupra nevoii de corelare intre serviciile oferite pacientilor si remuneratie.

Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF: “In momentul in care vor exista stelute care sunt restrictive la nivelul medicului de familie, in momentul acela nu mai pot sa-mi indeplinesc rolul de gate-keeper. Noi avem o curricula de pregatire (…) si trimitem pacientul la specialist in momentul in care pacientul nostru are nevoie de mai mult pentru ca nu esti nebun sa-ti tratezi prost pacientul in cunostinta de cauza sau sa-l lasi netratat cum trebuie, dar nici sa-l trimiti degeaba cum se intampla in acest moment: il trimitem pentru ca nu putem sa-l diagnosticam. Si in contextul esentialului, poate ar fi fost bine sa se si motiveze activitatea medicului de familie”.

Normele sunt cele care vor pune ordine in aceste servicii

Pe de alta parte, presedintele SNMF a insistat asupra necesitatii unor norme clare care pot oferi stabilitate legislativa pachetului de baza.

Dr. Rodica Tanasescu: “Daca pachetul de baza nu este o lege stabila in Romania atunci lucrurile sunt periculoase pentru noi ca profesionisti. Daca normele sunt numai parte a contractului-cadru in derulare, ele sunt pasagere, dureaza un an si ne dorim ca lucrurile clare sa fie stabile. (…) Ca sa putem oferi pacientilor ce ati pus in pachetul de baza avem nevoie de aceste modificari de legislatie secundara pentru ca fara ele nu putem sa mergem mai departe”.

Este nevoie de o informare foarte atenta a pacientilor asupra drepturilor si obligatiilor lor

Dr. Rodica Tanasescu a atras atentia asupra nevoii unor campanii de informare a pacientilor asupra drepturilor pe care le au ca pacienti atunci cand solicita anumite servicii la cabinetul medicului de familie.

Dr. Rodica Tanasescu: “Asistenta medicala la cerere nu este acoperita de pachetul de baza. Noi dorim ca pacientul, la orice semn de boala sa vina la cabinetul nostru respectand insa regula programarii si regula accesului rezonabil pentru a nu face in fata cabinetelor un camp de lupta. Aceste campanii punctuale de informare asupra drepturilor si obligatiilor pacientilor sunt esentiale”.

Rezultatele acestor dezbateri dar si comentariile din partea presei au fost luate in considerare in al doilea modul al videoconferintei, in discutiile tehnice intre profesionistii din toata tara. Concluziile la care s-a ajuns urmeaza a fi transmise pe site-ul ministerului.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: