Evolutia sclerozei in placi ar putea fi ameliorata
Evolutia sclerozei in placi ar putea fi ameliorata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/evolutia-sclerozei-in-placi-ar-putea-fi-ameliorata/
Scleroza in placi este o afectiune determinata de degradarea progresiva a tecii de mielina care protejeaza neuronii cerebrali si de pe maduva spinarii, avand un rol central in transmiterea electrica a semnalului nervos. Odata cu distrugerea tecii de mielina semnalul nervos nu mai circula eficient, motiv pentru care apar efecte precum paralizie si pierderea vederii.
O noua terapie experimentala descoperita de o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii promite sa reduca semnificativ si fara riscuri manifestarile specifice sclerozei in placi. Conform specialistilor, este posibil sa existe o solutie de tratament al sclerozei in placi, care presupune reprogramarea sistemului imunitar al bolnavilor astfel incat reactivitatea sa la mielina sa fie redusa cu 50-70%. Aceste rezultate au fost prezentate intr-un eseu clinic publicat miercuri in cel mai recent numar al revistei americane Science Translational Medicine.
“Aceasta terapie opreste raspunsul autoimun deja activat si impiedica activarea unor noi celule autoimune. (…) Abordarea noastra lasa intacta functionarea sistemului imunitar”, a precizat coordonatorul cercetarii, Stephen Miller, profesor de microbiologie si imunologie la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Nord-Vest din Chicago.
Desfasurarea terapiei experimentale pentru scleroza in placi
Prima faza a studiului privind tratamentul sclerozei in placi s-a desfasurat in Germania si a implicat 9 pacienti voluntari. Medicii au folosit celule din globulele albe ale pacientilor pentru a le inocula miliarde de antigene de mielina, fara ca sistemul imunitar sa “observe”. In acest fel organismul ajunge sa dezvolte toleranta fata de aceste antigene, iar sistemul imunitar nu le mai percepe drept un pericol pentru organism. Aceasta metoda de tratament pentru scleroza in placi este diferita de terapiile folosite in prezent si care dezactiveaza sistemul imunitar al bolnavilor cu scleroza in placi, fapt ce determina vulnerabilitatea organismului la infectii si expunerea acestuia la un risc crescut de a face cancer.
Desi rezultatele cercetarii sunt incurajatoare, medicii au confirmat ca numarul pacientilor cu scleroza multipla care au primit aceasta forma de tratament este prea mic pentru a fi relevant din punct de vedere statistic si pentru a garanta eficienta acestei terapii. Totusi, medicii au subliniat faptul ca in cazul pacientilor care au primit cele mai mari doze de celule din globule albe s-a inregistrat o scadere semnificativa a reactivitatii mielinei.
In cea de-a doua faza a studiului cercetatorii intentioneaza sa descopere daca acest tratament experimental este eficient in lupta impotriva sclerozei multiple, o maladie ce afecteaza 2,5 milioane de persoane la nivel global.
Autor: Agerpress
1 Comentarii
ESTE FOARTE IMPORTANT,DAR SI COMPLICAT