Exceptie privind incompatibilitatea medicilor de a fi colaboratori ai producatorilor de medicamente

19/05/2016

Exceptie privind incompatibilitatea medicilor de a fi colaboratori ai producatorilor de medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/exceptie-privind-incompatibilitatea-medicilor-de-a-fi-colaboratori-ai-producatorilor-de-medicamente/

MEDICAMENTE-2016Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, medicii nu pot fi colaboratori sau angajati ai producatorilor si distribuitorilor de medicamente, exceptie facand situatiile in care participa la efectuarea unor studii clinice sau la activitati cu caracter stiintific sau medical.

Conform propunerii legislative, exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu “calitatea de angajat ori de colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau de materiale sanitare cu exceptia situatiilor in care este vorba de participarea la efectuarea unor studii clinice ori la desfasurarea unor activitati ori manifestari cu caracter stiintific sau medical”.

Initiatorii proiectului considera ca sunt prea restrictive actualele prevederi potrivit carora exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu calitatea de colaborator sau angajat al producatorilor si distribuitorilor de medicamente.

“Corecta pe fond, aceasta limitare este mult prea restrictiva, iar in viata reala este de multe ori practic imposibil de respectat. Avem in vedere situatiile in care medicii sunt implicati in efectuarea unor studii clinice la medicamente aflate in proces de autorizare de punere pe piata ori cand sunt invitati pentru a tine conferinte cu caracter medical ori stiintific”, au aratat initiatorii in expunerea de motive, conform Agerpres.

Tot ei mai propun eliminarea acestor situatii din categoria incompatibilitatilor deoarece sunt activitati cu caracter ocazional, transparente si supuse controlului autoritatilor.

De asemenea, proiectul legislative mai prevede obligativitatea Colegiului Medicilor din Romania sa organizeze si sa implementeze un sistem informatic, iar medicii sa-si poata exercita profesia pe baza certificatului de membru al CMR, care poate sa fie emis si sub forma unui card profesional.

“In vederea organizarii si tinerii la zi a Registrului unic al medicilor cu drept de practica, CMR, potrivit deciziei Consiliului National al Colegiului Medicilor din Romania, va organiza si administra un sistem national de inregistrare, evidenta si certificare a medicilor care exercita profesia de medic pe teritoriul Romaniei. Evidenta si identificarea medicilor cu drept de libera practica se va face pe baza unui cod unic de identificare profesionala acordat de catre CMR”, stipuleaza proiectul, potrivit Agerpres.

In prezent, proiectul se afla in consultare publica la Senat.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: