Experiment paneuropean in lupta impotriva cancerului

05/08/2013

Experiment paneuropean in lupta impotriva cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/experiment-paneuropean-in-lupta-impotriva-cancerului/

Experiment paneuropean in lupta impotriva cancerului40 de institutii si 13 tari europene fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare, Extreme Light Infrastructure (ELI) care presupune crearea unei instalatii numita ELI-Nuclear Physics Facility (ELI-NP). Prin acest laser se vor putea realiza terapii cu protoni pentru atacarea agresiva a tumorilor. Se preconizeaza ca dispozitivul va intra in functiune in 2015 la Turnu-Magurele.

 Terapia impotriva cancerului cu ajutorul laserului ELI-NP

Cu ajutorul laserului ELI-NP se va eficientiza radioterapia, dar si chimioterapia prin producerea unui izotop de platina radioactiv.

“Circa un sfert din pacienti tratati cu chimioterapie se supun inutil tratamentului, dat fiind ca substanta folosita nu ajunge direct la tumoare. A produce un izotop de platina radioactiv si a face ca acesta sa ajunga direct la organul bolnav ne va ajuta sa stim daca trebuie sa se continue cu medicatia”, a precizat Nicolae Zamfir, managerul proiectului ELI Romania.

Experimente impotriva cancerului in Romania

In Romania, 2 lasere de 10 petawatt si un transmitator puternic de raze gamma vor realiza experimente atat in campul fizicii, cat si in aplicatiile medicale si sociale.

Laserul ELI-NP va diminua afectarea zonelor adiacente tumorilor si va face posibil un tratament puternic impotriva cancerului.

Costurile terapiei impotriva cancerului

Costurile terapiei sunt foarte ridicate avand in vedere tehnologia inalta de care este nevoie. Pe masura ce tehnologia avanseaza, si costurile unui astfel de tratament impotriva cancerului vor putea fi reduse.

Costul initial al proiectului este de 350 milioane de euro, cu o finanatare de 80% de catre Uniunea Europeana. Instalatia de la Turnu Magurele va fi urmata de o instalatie in Republica Ceha, pentru energia de inalta eficienta, si de o instalatie in Ungaria, concetrata pe emisia de pulsuri de attotsecunde.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: