Expertii OMS cred ca declansarea unei pandemii de gripa e o chestiune de timp

13/03/2019
Expertii OMS cred ca declansarea unei pandemii de gripa e o chestiune de timp

Expertii OMS cred ca declansarea unei pandemii de gripa e o chestiune de timp

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/expertii-oms-cred-ca-declansarea-unei-pandemii-de-gripa-e-o-chestiune-de-timp/

Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sunt de parere ca este doar o chestiune de timp pana la situatia unei pandemii de gripa.

In Romania, in sezonul 2018-2019, gripa a ucis 172 de oameni, un numar considerabil mai mare decat sezonul precedent.

Potrivit Digi24, medicului Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Executiv al OMS, a explicat ca epidemia este declarata doar la nivel national, in timp ce pandemia afecteaza zone mari ale globului, ca in 2009 si 2010.

“In situatia in care un astfel de virus provoaca numai imbolnaviri umane, exista riscul ca tulpina sa fie foarte virulenta si sa se inregistreze nu doar imbolnaviri, ci si deceseā€, a subliniat Alexandru Rafila, la Digi24, precizand ca nu se mai pune problema de victime extrem de numeroase, ca in cazul pandemiilor din 1918-1919.

“Pandemiile ulterioare au produs un numar de victime apreciabil. Daca discutam de AH1N1, in 2010 probabil a produs un milion de victime. Daca o tulpina virulenta, de obicei de origine aviara, provoaca imbolnaviri umane, riscul e evident. Consecintele nu sunt doar in plan medical, ci si in plan economic. Un numar mare de imbolnaviri afecteaza viata normala a unei tari, serviciile sunt afectate si trebuie luate masuri specifice”, a mai spus Rafila conform sursei citate.

Potrivit specialistului, OMS are un plan global de actiune si fiecare tara trebuie sa-l aplice national.

De altfel, el a subliniat ca oamenii trebuie sa respecte masuri de precautie in fiecare sezon normal de gripa, insa si autoritatile trebuie sa fie pregatite.

“Problema cea mai mare e legata de pregatirea autoritatilor in acest sens, pentru ca nu presupune doar asigurarea stocurilor de vaccin si medicamente, ci trebuie asigurate spatii speciale de spital cu echipament care sa asiste respirator pacientii, pentru ca gripa poate produce complicatii foarte serioase, chiar decese, ma refer la gripa sezoniera. Ganditi-va la o tulpina mult mai agresiva, care se transmite mai usor si care produce infectii mai grave”, a mai declarat dr. Alexandru Rafila citat de Digi24.

Etichete: epidemie de gripa, pandemie gripa, gripa romania, decese gripa, organizatia mondiala a sanatatii, alexandru rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: