FABC: Romania are nevoie de screening si detectie precoce in cancerul bronhopulmonar
FABC: Romania are nevoie de screening si detectie precoce in cancerul bronhopulmonar
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fabc-romania-are-nevoie-de-screening-si-detectie-precoce-in-cancerul-bronhopulmonar/
In fiecare an de 1 august marcam Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului Bronhopulmonar sub forma unui apel public din partea comunitatii de pacienti si a celei medicale de constientizare a impactului negativ major al acestei boli grave asupra vietii indiviziilor si a intregii societatii.
In acest context, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage inca o data atentia asupra nevoii urgente de a prioritiza screeningul si detectia precoce cancerului bronhopulmonar in Romania prin initierea de programe si politici publice menite sa accelereze accesul la diagnostic si interventii medicale in stadii timpurii, contribuind direct la salvarea de vieti.
De ce este nevoie de o interventie urgenta in cancerul bronhopulomnar?
Potrivit unui comunicat al Federatiei, cancerul pulmonar este cauza principala de deces prin cancer, fiind estimat ca la nivel global numarul de cazuri decese asociate acestui tip de cancer va creste la 2.38 milioane pana in 2030 (la nivelul anului 2020 numarul de decese este de 1.8 milioane).
“Astfel, fara actiuni concrete, coordonate din partea tuturor actorilor relevanti din sistemul de sanatate, decesele cauzate de cancerul bronhopulmonar vor creste cu aproximativ 30% in doar 10 ani (2020-2030), respectiv ne vom confrunta cu peste 550.000 de noi decese cauzate de aceasta boala, in fiecare an.”, precizeaza FABC.
Programe de screening si detectie precoce in cancerul bronhopulmonar
Preventia si supravietuirea in cancerul bronhopulmonar sunt doua obiective care pot fi atinse, cu o singura conditie: ca acesta sa fie detectat in faze timpurii ale bolii, permitand mplementarea de scheme terpeutice optime, cu beneficii dovedite pentru cresterea supravieturii si cresterea calitatii vietii, mai arata Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Potrivit sursei citate, schimbarea pe care detectia in stadii timpurii a bolii reuseste sa o genereze este una de-a dreptul uimitoare: rata de supravietuire la 5 ani in cazul persoanelor care isi detecteaza cancerul bronhopulminar in stadii timpurii este de 68% pana la 92%; prin contrast, cancerul pulomnar detectat in stadii avansate are o rata de supravietuire la 5 ani de mai putin de 10%
“In cancerul de plamani batalia pacientilor se da inca in zile de viata pe care le castiga, nu in luni, si cu atat mai putin in ani. In ultimul deceniu stiinta a avansat foarte mult, avem tratamente si tehnologii medicale de ultima generatie care pot schimba soarta unui pacient, dandu-I acestuia ani de viata. Insa pentru ca pacientul cu cancer pulomnar sa poata beneficia de aceste solutii salvatoare are de parcus o etapa esentiala: detectia preoce. A venit momentul schimbarii acestei realitati sumbre”, afirma Cezar Irimia, Presedinte FABC.
Supravietuirea in cancerul pulomnar poate fi o realitate prin implementarea de programe de screening si diagnostic precoce
“Cred cu tarie ca prin implemetarea unor programe de screening si diagnostic precoce in cancerul pulomonar putem rezolva problemele pacientilor. In Romania acest tip de cancer face in continuare victime majore: 83% din cei diagnosticati pierd lupta cu aceasta forma de cancer. Adoptarea Planului National de Combatere a Cancerului a aprins o luminita la capatul tunelului. Acum a venit momentul ca impreuna sa implementam prin actiuni concrete schimbarea propusa prin Planul National de Combatere a Cancerului si sa facem o realitate din programele de screening si detectie precoce propuse in cadrul acestuia, pentru ca pacientii cu cancer pulmonar sa aiba cu adevarat o sansa la viata”, sustine in continuare Cezar Irimia.
In vederea indeplinirii acestui deziderat FABC aare in vedere:
1. Crearea unui Program pilot de screening pentru cancerul bronhopulmonar prin LDCT (low-dose computer tomograf), prioritizand populatiile la risc de a dezvolta cancer pulmonar,
2. Realizarea investigatiilor imagistice pentru stadializare inainte de luarea deciziei terapeutice (facilitarea/ generalizarea accesului la examenul CT/RMN, PET/CT, desfiintarea Comisiei de aprobare a examinarilor PET-CT, aceasta fiind anacronica in contextul actual)
3. Implementarea unui algoritm de observatie si monitorizare pentru pacientii identificati cu noduli pulmonari incidenti in cadrul unor investigatii imagistice uzuale realizate in contextul altor afectiuni medicale.
“Prin punerea in aplicare a acestor masuri, noi, reprezentantii pacientilor oncologici, consideram ca putem transforma viata persoanelor care traiesc cu cancer bronhopulmonar din Romania. A venit momentul sa actionam azi, pentru un viitor mai bun pentru acesti pacienti si familiile lor!”, mai transmite FABC.
Etichete: cancerul bronhopulmonar, cancer pulmonar, cancer plamani, FABC
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii