Factorii de risc in declansarea astmului

27/05/2013

Factorii de risc in declansarea astmului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/factorii-de-risc-in-declansarea-astmului/

astm factoriCunoasterea cauzelor aparitiei astmului, fie ca vorbim de expunerea la diferite medii cu un risc ridicat de declansare a  bolii, fie ca vorbim de anumite alergene sau de factori variabili precum stresul, este primul pas in preventia astmului si in combaterea acestei afectiuni.

Factorii genetici, predispozitia genetica de a face astm, este unul dintre principalele cauze de aparitie a astmului. In acest caz este importanta cunoasterea celorlalti factori care pot determina si agrava dezvoltarea afectiunii.

Obezitatea este un factor care creste riscul aparitiei astmului si scade posibilitatea de a-l controla. Acest factor poate sa fie controlat printr-o dieta sanatoasa si prin constientizarea mentinerii unei greutati normale.

Sexul persoanei in cauza determina in mod diferit cresterea riscului aparitiei astmului. In cazul femeilor, creste riscul in perioada adulta, in timp ce in cazul barbatilor creste in copilarie.

Aeroalergenele cresc riscul aparitiei astmului. Trebuie sa avem in vedere expunerea in interiroul locuintei la factori declansatori precum acarienii din praf, epiteliile de animale, mucegaiurile si gandacii de bucatarie. In mediul exterior, trebuie evitate polenurile si mucegaiurile care pot determina aparitia astmului.

Alergenele alimentare influenteaza in special aparitia astmului la copii. Sulfitii si aditivi precum tartrazina, benzoate pot determina declansarea astmului. In acest caz, constientizarea unei alimentatii adecvate poate scadea sau elimina riscul declansarii astmului.

Sensibilizanti ocupationali sunt relationati cu expunerea la diferite medii prin intermediul profesiei si apar mai ales in tarile industrializate. In cazul in care aveti una dintre profesiile cu risc de declansare a astmului precum fermier, lucrator in productia de alimente, vopsitori trebuie sa aveti in vedere semnalarea oricaror simptome detestate de aparitie a astmului.

Poluarea aerului prin fumatul pasiv in cazul mamelor in timpul sarcinii sau al parintilor in primii ani de viata ai copilului este unul din factorii care pot fi controlati in vederea evitarii declansarii astmului. In acelasi timp, trebuie atrasa atentia asupra faptului ca fumatul activ determina o severitate crescuta a bolii.

Medicamente – pacientii cu sensibilizare la anumite medicamente precum aspirina si alte antiinflamatoare sau beta-blocantele selective sau neselective sunt expusi la declansarea astmului.

Infectiile virale pot determina declansarea astmului. Important de stiut este ca in exacerbarile astmatice nu este necesar tratamentul cu antibiotice.

Stresul emotional prin manifestari precum ras, plans, frica pot determina hiperventilatie cu hipocapnie care au drept consecinta ingustarea cailor aeriene si in consecinta aparitia astmului.

Alti factori care trebuie mentionati drept posibile cauze ale declansarii astmului sunt perioada premenstruala agravata la femei, sarcina, rinusinuzita, refluxul gastroesofagian.

 

Mai multe informatii despre si despre managementul acestei afectiuni puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in astm”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Cristian Dorobantescu

2 Comentarii

  1. Mihai Bebe says:

    Informatiile sunt foarte utile.

  2. […] In acelasi timp, pacientul nu trebuie sa se expuna la factorii declansatori ai astmului precum polen, praf, mucegaiuri si sa nu consume alimente la care este alergic. Pentru mai multe informatii despre factorii de risc in declansarea astmului, cititi si https://www.formaremedicala.ro/factorii-de-risc-in-declansarea-astmului/. […]

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: