Factorii externi care determina aparitia acneei
Factorii externi care determina aparitia acneei
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/factorii-externi-care-determina-aparitia-acneei/
In afara factorilor genetici, a cresterii productiei de sebum sau a infectiei bacteriene, exista o serie de factori externi care determina aparitia acneei. Stresul, expunerea la anumiti factori la locul de munca precum si folosirea anumitor produse cosmetice pot cauza aparitia acneei.
Factorii profesionali
In acest caz, acneea poate fi frecventa la militari, diplomati, jandarmi, violonisti. Apasarea determinata de chipiu, guler, vioara este cauza principala a aparitiei acneei.
Acneea ocupationala indusa poate sa apara prin expunerea la uleiuri minerale, gudroane, halogeni, umezeala. In acest caz, acneea se manifesta prin leziuni neinflamatorii care pot aparea si la 6 luni de la expunere.
Factorii hormonali
Factorii hormonali sunt printre cauzele principale ale aparitiei acneei. O activitate hormonala crescuta la pubertate sau la ciclu menstrual determina aparitia acneei sau o eruptie mai accentuata.
Stresul
Un alt factor important care determina aparitia acneei este stresul. In acest caz, o masura de preventie consta in evitarea situatiilor stresante, conflictuale printr-o atitudine echilibrata.
Produsele cosmetice
Este foarte importanta alegerea corecta a produselor cosmetic pe care le folosim pentru preventia acneei. Este recomandabil sa se utilizeze produsele non-uleioase si sa se evite produsele abrazive. Este foarte importanta demachierea si curatarea tenului inainte de culcare.
Cremele solare pot sa determine aparitia acneei in cazul in care nu sunt aplicate corespunzator. Este foarte important ca pielea sa fie curatata inainte de aplicarea cremei.
Alimentatia
Dieta este considerata un factor care poate influenta aparitia acneei. Conform cercetarilor stiintifice, consumul de lapte poate cauza prezenta acneei in cazul anumitor persoane.
Expunerea la caldura si umezeala
Un tip particular este acneea tropicala (acneea estivala, acneea de Mallorca) produsa prin expunerea la caldura, umezeala, utilizarea inadecvata a cremelor cu factor de protectie solara. Leziunile acneice apar la nivelul umerilor, decolteului, bratelor.
In cazul in care pacientul observa o accentuare a leziunilor acneice prin expunerea la anumiti factori la locul de munca, prin folosirea anumitor produse cosmetice sau prin expunerea temepraturi ridicate si umezeala trebuie sa se adreseze medicului pentru un diagnostic corect.
Mai multe informatii despre simptomele, diagnosticul si tratamentul acneei puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in Acnee”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii