Fara actiuni urgente de abordare a rezistentei la antimicrobiene, se intrevad consecinte grave

18/11/2024
Fara actiuni urgente de abordare a rezistentei la antimicrobiene, se intrevad consecinte grave

Fara actiuni urgente de abordare a rezistentei la antimicrobiene, se intrevad consecinte grave

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fara-actiuni-urgente-de-abordare-a-rezistentei-la-antimicrobiene-se-intrevad-consecinte-grave/

Antibioticele, piatra de temelie a medicinii moderne, pot vindeca bolnavi si pot salva vieti. Cand sunt utilizate incorect, antibioticele devin mai putin eficiente, infectiile obisnuite devin din ce in ce mai dificil sau chiar imposibil de tratat, crescand astfel riscul de raspandire a bolii, dezvoltarea de forme severe, deces si pot duce la costuri economice semnificative.

Rezultatul utilizarii inadecvate si excesive a antimicrobienelor este cunoscut sub numele de rezistenta antimicrobiana (AMR) si poate pune in pericol sanatatea tuturor persoanelor, transmit specialistii Institului de Sanatate Publica cu prilejul Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice – 18 noiembrie.

Potrivit INSP, rezistenta la antimicrobiene (AMR) este o amenintare critica pentru sanatatea tuturor persoanelor, cauzand anual, la nivel global, aproximativ 1,3 milioane de decese si contribuind la alte 5 milioane de decese. Se estimeaza ca peste 35.000 de persoane mor in fiecare an in UE/SEE din cauza unei infectii cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Potrivit sursei citate, fara actiuni urgente de abordare a rezistentei la antimicrobiene, se intrevad consecinte grave sociale, economice si asupra sanatatii populatiei, cum ar fi:

• infectiile pot deveni dificil sau imposibil de tratat cu antibiotice sau alte antimicrobiene, provocand boli de lunga durata sau deces;
• procedurile chirurgicale realizate uzual si tratamentele pentru cancer ar fi grav afectate, fara disponibilitatea unor antimicrobiene eficiente pentru a preveni si trata infectiile;
• spitalele s-ar putea confrunta cu o crestere a numarului de pacienti cu infectii greu de tratat, punand presiune asupra resurselor si crescand cererea de ingrijire specializata;
• cresterea duratei de spitalizare, a costurilor de asistenta medicala si scaderea productivitatii din cauza bolii sau a unui eventual decesul prematur ar putea duce la un impact economic semnificativ asupra indivizilor, familiilor si societatii.

In acest context, rezistenta la antimicrobiene (AMR) a fost identificata de Comisia Europeana, impreuna cu statele membre, drept una dintre primele trei amenintari prioritare pentru sanatate inca din anul 2022, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune o abordare integrata a aceastei probleme de sanatate publica si a emis o strategie globala de combatere a AMR.

“In stransa legatura cu aceste tendinte si documentele strategice de la nivel international si din Uniunea Europeana, Romania a conturat un cadru de actiune coordonat si sustenabil pentru controlul AMR, a elaborat Strategia Nationala pentru perioada 2023-2030 pentru prevenirea si limitarea infectiilor asociate asistentei medicale si combaterea fenomenului de rezistenta la antimicrobiene, conform HG nr. 1005/2023.Obiectivul asumat de tara noastra pentru 2030 este de a reduce consumul uman de antibiotice cu 27%.”, a transmis INSP, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, printre masurile care contribuie la utilizarea rationala a antibioticelor se afla eliberarea acestor medicamente numai in baza unei prescriptii medicale, pentru situatii in care utilizarea antibioticelor aduce beneficii.

Conform Ordinului nr. 63 din 2024 al Ministrului Sanatatii, eliberarea antibioticelor fara presciptie medicala se poate face in cazul unor situatii de urgenta, cu respectarea cantitatii maxime aferente unei doze de urgenta, calculata in acord cu modul de administrare al produsului si se poate face doar o singura data in cursul unui tratament, in baza unei declaratii pe proprie raspundere completata de pacient/apartinator in farmacie. Pacientul trebuie sa se prezinte ulterior la medic pentru a obtine o prescriptie adaptata afectiunii sale.

“Mentinerea eficientei antibioticelor este responsabilitatea tuturor persoanelor. Utilizarea lor responsabila poate ajuta la oprirea dezvoltarii bacteriilor rezistente si la mentinerea eficientei antibioticelor pentru sanatatea generatiilor viitoare.”, mai arata INSP.

Toata lumea poate juca un rol important in scaderea rezistentei la antibiotice, astfel:

• urmati sfatul medicului dumneavoastra atunci cand luati antibiotic;
• cand este posibil, preveniti infectia prin vaccinare adecvata;
• spalati mainile dumneavoastra si ale copiilor in mod regulat, de exemplu dupa ce stranutati sau tusiti, inainte de a lua masa;
• folositi intotdeauna antibiotice pe baza de prescriptie medicala, nu folositi „resturi” din tratamente anterioare, de la alte persoane sau antibiotice obtinute fara prescriptie medicala;
• intrebati-va farmacistul despre cum sa eliminati medicamentele ramase neutilizate.

Cu ocazia Saptamanii Mondiale de Constientizare a Rezistentei Antimicrobiene (18-24 noiembrie), profesionistii din sectorul sanatatii doresc sa atraga atentia asupra necesitatii de a adopta cele mai bune practici atat de catre populatie, cat si de catre personalul medico-sanitar si de decidenti, pentru a evita aparitia si raspandirea germenilor rezistenti la medicamente.

Antimicrobienele – inclusiv antibiotice, antivirale, antifungice si antiparazitare – sunt medicamente utilizate pentru prevenirea si tratarea bolilor infectioase la oameni, animale si plante.

Etichete: antibioticele, antimicrobiene, rezistenta la antimicrobiene, insp

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: