Farmacistii trag un semnal de alarma privind lipsa de pe piata a antibioticelor pentru copii
Farmacistii trag un semnal de alarma privind lipsa de pe piata a antibioticelor pentru copii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/farmacistii-trag-un-semnal-de-alarma-privind-lipsa-de-pe-piata-a-antibioticelor-pentru-copii/
In plin sezon al infectiilor respiratorii acute, Asociatia Farmaciilor Independente Ethica reclama lipsa de reactie a autoritatilor la absenta antibioticelor de pe piata din Romania, in special a celor pentru copii.
In ultimii ani, Asociatia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) spune ca a sesizat constant autoritatile despre lipsa medicamentelor de pe piata, multe dintre ele fara un produs similar pe piata (generic).
“Astazi insa tragem un semnal public de alarma deoarece situatia din aceasta toamna este fara precedent in tara noastra si autoritatile nu se implica in rezolvarea acestei crize. In plin sezon rece, in Romania lipsesc antibioticele, in special cele pentru copii.”, transmite AFIE intr-un comunicat de presa.
„Odata cu inceperea scolii si intoarcerea copiilor in colectivitati, suprapuse peste sezonul rece, infectiile respiratorii acute sunt din ce in ce mai intalnite si realitatea crunta este ca nu avem cu ce sa tratam copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recupereaza foarte greu sau necesita internare pentru ca banalele antibiotice, in special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se gasesc. Este o situatie extrem de grava, iar noi ca farmacisti ne vedem neputinciosi in a o rezolva”, a declarat farm. Cristina Pavel, presedinte al Asociatiei Farmaciilor Independente Ethica.
Potrivit sursei citate, farmaciile comunitare fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzator cu medicamentele necesare – si prin eforturi intelegem faptul ca o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupata cu procurarea de medicamente – fie discutand cu fiecare distribuitor in parte, fie direct cu producatorii, fie intreband alti colegi farmacisti, fie chiar prin sesizari catre Agentia Nationala a Medicamentului. Cu toate acestea, nu de putine ori se intampla ca anumite produse sa nu se gaseasca pentru o perioada de timp mai lunga sau in anumite regiuni geografice.
“Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacientii, la fel ca si colegii mei, mi-e teama sa ma gandesc ce se va intampla daca situatia nu se va rezolva curand. Pacientii sau apartinatorii de foarte multe ori sunt nevoiti sa se intoarca la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiti sa parcurga zeci de kilometri in speranta ca vor gasi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, daca situatia nu se rezolva, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai multi copii la urgente sau internati in spital pentru afectiuni care puteau fi tratate acasa. Autoritatile trebuie sa fie informate si trebuie sa ia masuri pentru minimizarea efectelor acestei crize si pentru a readuce pe piata din Romania cantitatile necesare de antibiotice.”, a mai declarat farm. Cristina Pavel, presedinte AFIE.
Asociatia Farmaciilor Independente Ethica face un apel public prin care solicita autoritatilor, Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului, sa rezolve aceasta situatie grava cu care parintii copiilor se confrunta si care poate sa aiba efecte importante in sanatatea acestor copii pe termen lung.
„Un alt produs care lipseste in ultima perioada, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care sufera de afectiuni din sfera neurologica sau psihiatrica, este carbamazepina. Chiar daca in ultima luna, produsul a inceput sa reapara in stocuri, din pacate cantitatile sunt insuficiente pentru nevoia pacientilor, iar de multe ori farmaciile sunt conditionate de achizitionarea a altor produse pentru a putea procura carbamazepina.”, a completat farm. Cristina Pavel, presedinte AFIE.
Mai mult, reprezentantii asociatiei spun ca, discontinuitati ale numeroase medicamente, in special a celor ieftine, sunt din nou anuntate de catre producatorii de medicamente, ceea ce pune o si mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona si un pericol imens pentru sanatatea pacientilor, care risca sa nu mai gaseasca tratamentul necesar sau sa fie necesare multiple vizite la medicul de familie si medicul specialist pentru a li se schimba terapia. Necesitatea unei reale reforme si a unor politici publice in domeniul medicamentelor este vitala pentru sanatatea publica si individuala a fiecarui pacient.”, mai precizeaza reprezentantii AFIE.
Exemple de medicamente de uz pediatric care lipsesc de pe piata sau se gasesc in cantitati insuficiente (in special sub forma de sirop sau suspensie orala): amoxicilina cu acid clavulanic, cefuroxima, cefaclor, cefalexina, claritromicina, fenoximetilpenicilina, chiar si ibuprofen sirop.
Etichete: antibiotice pentru copii, lipsa antibiotice din farmacii, asociatia farmaciilor independente ethica
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii