Federatia “Solidaritatea Sanitara” a trimis Ministerului Sanatatii o lista de revendicari

13/11/2019
Federatia  “Solidaritatea Sanitara” a trimis Ministerului Sanatatii o lista de revendicari

Federatia “Solidaritatea Sanitara” a trimis Ministerului Sanatatii o lista de revendicari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/federatia-solidaritatea-sanitara-a-trimis-ministerului-sanatatii-o-lista-de-revendicari/

Federatia “Solidaritatea Sanitara” a inaintat Ministerului Sanatatii, o lista de revendicari, cuprinzand atat pe cele cu caracter general cat si pe cele specifice anumitor categorii de personal:

1. Retragerea legii profesiilor de pe transparenta decizionala si discutarea ei cu cele doua federatii reprezentantive la novel de sector. ( masura a fost luata deja de catre noua conducere a ministerului)

1. Acordarea cresterilor salariale corespunzatoare anului 2020 incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

2. Demararea negocierilor la anexele contractului colectiv de munca la nivel de sector bugetar Sanatate, pentru a le finaliza in termenul de sase luni, asa cum este sdtabiolit in cadrul acesteia.

3. Urgentarea activitatilor pentru introducerea legii malpraxisului care sa asigure o protectie reala a profesionistilor din sanatate.

4. Identificarea solutiilor legale si financiare pentru acordarea sporurilor peste nivelul minim pentru toate unitatile din subordinea Ministerului Sanatatii.

5. Asigurarea respectarii principiilor etice in aplicarea legii salarizarii, prin:

– Acordarea salariului corespunzator anului 2022 pentru toate categoriile de salariati din Sanatate cel tarziu la inceputul anului 2020.
– Raportarea tuturor categoriilor de sporuri la salariul de baza actual
– Plata garzilor pe care medicii le efectueaza in cadrul celui de-al doilea CIM cu tariful orar al salariului de baza.
– Gradatia 0 a fiecarui salariu de baza sa nu fie mai mica decat salariul minim pe economie (cazul infirmierelor)

6. Repararea erorilor structurale pe care le contine legea salarizarii din perspectiva ierarhiei salariilor, acestea avand un puternic impact negativ asupra calitatii vietii profesionale a salariatilor.

a) Reasezarea in grila de salarizare a categoriilor profesionale defavorizate:
– Psihologii, biologii, farmacistii, chimistii, fizicienii

– Asistentele medicale

b) Introducerea personalului nemedical in anexa nr. 2 a legii salarizarii.

7. Necesitatea indeplinirii unor conditii prealabile pentru a putea discuta de salarizarea in functie de performanta precum:
a. garantarea obiectivitati – evaluarii;
b. asigurarea posibilitatii salarizarii suplimentare in functie de performanta (evaluarea sa nu fie utilizata doar pentru scaderea veniturilor salariale, ea generand si posibilitatea cresterii proportionale a acesteia);
c. eliminarea retelelor informale de putere, de tip neo-feudal, si asezarea pe un cadru al relatiilor de munca reglat de contractele colective de munca si legislatia muncii;
d. realizarea procedurii si a criteriilor de evaluare impreuna cu expertii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.

8. Continuarea demersurilor pentru implementarea echivalarii competentelor asistentelor medicale absolvente de postliceala

9. Formarea profesionala continua trebuie sa fie gratuita pentru toate categoriile de personal.
Finatarea formarii profesionale continue sa fie asigurata din trei surse: a) de organismul profesional b) de angajator si c) de furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

10. Recunoasterea stagiului suplimentar de cotizare la sistemul de pensii, derivat din CIM-urile multiple, si introducerea posibilitatii pensionarii anticipate

Continut educational:

11. Plata drepturilor de concediu de odihna pentru toate CIM-urile medicilor

12. Mutarea categoriilor de personal nemedical in Anexa nr. 2 a legii salarizarii, cel putin din perspectiva sporurilor pentru conditii de munca in forma actuala legea salarizarii nr. 153/2017 a generat consecinte absurde (derivate din prevederi gresite): pentru aceleasi locuri de munca avem reglementari diferite ale conditiilor de munca. Cu alte cuvinte, din actualele prevederi legale reiese ca la aceleasi locuri de munca riscurile sunt diferite asupra diferitelor categorii de salariati.

Etichete: solidaritatea sanitara, revendicari sindicate sanatate, legea malpraxisului, legea salarizarii sanatate, sporuri medici, cresteri salariale sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: