Femeile din Romania si contraceptia
Femeile din Romania si contraceptia
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/femeile-din-romania-si-contraceptia/
In Romania, 48% dintre femei aleg sa se protejeze de o sarcina folosind metode contraceptive care se utilizeaza in timpul contactului sexual sau imediat dupa acesta.
Cel putin asa arata studiul numit „Emergency Contraception Study”, realizat de compania de cercetare globala Millward Brown.
In topul preferintelor femeilor din Romania este prezervativul.
Aceasta cercetare realizata recent arata ca Romania ocupa locul trei la capitolul relatii sexuale neprotejate pe parcursul unui an, cu o medie de 38 de astfel de contacte.
In acelasi clasament, pe locul I se afla Serbia, iar pe cel de-al doilea Rusia.
Aceste statistici arata ca educatia sexuala este inca neglijata, iar contraceptia este de multe ori subiect tabu.
Datele mai arata ca doar 25% dintre femeile din Romania folosesc anticonceptionale ca metoda curenta de contraceptive, desi acestea sunt, in prezent, una dintre cele mai sigure metode moderne de contraceptie, cu o eficienta care poate atinge 99,7% in conditiile utilizarii corecte.
Cat despre parerile femeilor in legatura cu modul in care ar trebui sa se protejeze in timpul relatiilor sexuale, 88% dintre ele sunt de parere ca metodele contraceptive pe termen lung au efecte negative, ceea ce poate explica rata mare de refuz pentru folosirea lor.
In cazul in care au un contact sexual neprotejat sau metoda folosita esueaza, cele mai multe femei apeleaza la pilula de-a doua zi.
Un procent de 90% dintre ele privesc pilula de-a doua zi ca pe o masura necesara pentru a evita o sarcina nedorita, recomandata in cazuri de urgenta.
Recent, la nivel national s-au iscat controverse legate de introducerea sau nu a educatiei sexuale in scoli, disciplina ce ar pregati tinerele din timp pentru metoda de contraceptiei pe care ar putea sa o aleaga dupa debutul vietii sexuale.
Pe formaremedicala.ro acum este disponibil cursul ” Contraceptia orala combinata” pentru medici de familiei, un curs ce contine informatii bazate pe ultimele dovezi existente in literatura medicala de specialitate.
Acest curs este creditat cu 7 puncte EMC.
Pentru a incepe cursul, click AICI.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii