Fibrilatia atriala, factor major de risc pentru AVC
Fibrilatia atriala, factor major de risc pentru AVC
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fibrilatia-atriala-factor-major-de-risc-pentru-avc/
Peste 6 milioane de europeni sufera de fibrilatie atriala, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac. Se estimeaza ca prevalenta bolii se va dubla in urmatorii 50 de ani, odata ce populatia va imbatrani.
“FA constituie un factor major de risc pentru AVC, deoarece favorizeaza acumularea sangelui in inima, cauzand astfel formarea cheagurilor. Aceste cheaguri pot calatori prin vasele de sange, catre creier, si pot cauza un accident vascular cerebral”, explica Trudie Lobban, Fondator si CEO al organizatiei caritabile internationale Atrial Fibrillation Association.
Principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral in FA sunt atacul ischemic tranzitoriu, accidentul vascular cerebral sau tromboembolismul in antecedente, respectiv varsta si modificarile structurale ale inimii. Factorii de risc relevanti clinic, dar care nu sunt majori sunt: insuficienta cardiaca, hipertensiunea, diabetul zaharat, sexul feminin, varsta intre 65-74 de ani si boala vasculara.
Potrivit unui comunicat de presa, una dintre problemele FA este reprezentata de natura deseori silentioasa a bolii, aproximativ o treime din pacienti nefiind constienti de existenta FA, riscul de AVC fiind acelasi ca si la pacientii simptomatici.
„De mai bine de 3 decenii lumea medicala asteapta un tratament revolutionar care sa combine puterea de a preveni accidentul vascular (eficacitatea) cu reducerea riscurilor de hemoragie, mai ales de hemoragii severe, cum sunt cele cerebrale, conexe medicatiei anticoagulante clasice (siguranta)”, a explicat prof. dr. G.A. Dan.
Pentru prima data in ultimii 50 de ani, un nou anticoagulant inovator pentru preventia accidentelor vasculare cerebrale si a tromboembolismului sistemic la pacientii cu fibrilatie atriala de cauza non-valvulara este disponibil acum si in Romania.
0 Comentarii